Her lå indtil for tre år siden et seks etager højt siloanlæg, der ved dets opførsel, var Nordeuropas største af sin slags. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
1 / 15
Filsøvej med Filsø Avlsgård i baggrunden.
For blot tre år siden var der marker til begge sider. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
2 / 15
Der har i århundreder været blæst om Filsø. Afvandingen af søen blev påbegyndt i 1848 fra Henne Mølle.
Bygningen her er den nye Henne Mølle, der blev opført i 1912 efter den gamle brændte. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
3 / 15
Udløbet fra Filsø, der løber ud i Henne Mølle Å er et centralt punkt i århundreders stridigheder mellem ønsket om at sikre naturen og opretholde et driftigt landbrug på Filsø. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
4 / 15
Bogfinke-han tager et hvil ved Filsø Avlsgård. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
5 / 15
Bag disse siv holder hejre-fuglen rørdrommen til. Den er fænomenal til at gemme sig men dens karakteristiske kald, der minder om at blæse i en tom flaske, afslører den. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
6 / 15
Fra Petersholm fugletårn er der udsigt over det meste af Filsø, samt Petersholmen, hvor krondyrene kan ses i hundredevis. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
7 / 15
Henne Kirkeby Kro lige nord for Filsø er i dag en af landets førende restauranter.
Op gennem 1900 tallet benyttede fuglemalere og andre naturinteresserede kroen som base, for at studere dyrelivet i området. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
8 / 15
Det 90 hektar store område Petersholm er fortsat holdt tørt. Oprindeligt med fokus på at skabe et område for de kortnæbbede gæs, men det er indtil videre primært krondyrene som har glæde af markerne. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
9 / 15
Kig over Mellemsøen fra det nordligste udsigtspunkt på Kærgårdsvej. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
10 / 15
Den sydlige del af Filsø kaldes Søndersøen. Langs skovbrynet længst væk vokser en række sjældne plantearter. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
11 / 15
Måge højt over Filsø. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
12 / 15
Københavns Universitet er i færd med et 3-årigt projekt, der følger udviklingen i søen meget nøje. Fra måleinstrumenterne her løber der hele tiden data om blandt andet vejrforhold ind. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
13 / 15
Stjernesnot. Disse slimede gele-agtige klatter er efterhånden spredt ud på mange stier og passager langs Filsø. De er frøernes opsvulmede æggeledere, efter musvåger, falke og rovfugle har været i gang med at fortære dem. Man ved ikke hvorfor rovfuglene ikke æder æggelederne. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
14 / 15
En ung hugormehan slikker nogle af forårets første varmende stråler til sig. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
15 / 15