Store, smeltende isbjerge langs Grønlands kyst er nærmest blevet et symbol på de klimaforandringer, vi oplever i disse år.
Isen på den modsatte side af jordkloden, nemlig i Antarktis, har indtil nu været mindre omtalt.
Og det er der god grund til: Temperaturen i det arktiske område ved fx Grønland er nemlig mere påvirket af klimaforandringerne end temperaturen ved Antarktis. Det er derfor også i Arktis, at forskerne har set den største mængde is smelte.
Men isen i Antarktis smelter også. Men ikke kun via kæmpe isbjerge, der løsriver sig langs kysten. Det viser sig nu, at Antarktis også smelter indefra.
Søer af smeltevand samles langt inde på land
I løbet af sommeren smelter masser af overflade-is på det kolde kontinent. Det samles efterhånden i store søer ovenpå land-isen eller på de såkaldte ishylder langs kysten.
En artikel, som i fredags blev publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature, fortæller, at stik mod hvad man tidligere har troet, bliver der ofte skabt floder og vandfald, som gør, at vandet i de enorme søer ender i verdenshavene.
Tidligere har man ment, at vandet primært blev i søerne, hvor det så blev til is om vinteren.
Kan være selvforstærkende
Smeltevandssøer længere inde på land er ikke unikt for Antarktis. Man har også observeret denne form for smeltning på Grønland.
Og det, at vandet via floder og vandfald ledes væk fra landet og ishylderne, kan ifølge en anden artikel, bragt samme dag i Nature, både have positive eller negative effekter.
Det afhænger af, hvordan floderne løber. Og på nuværende tidspunkt ved vi meget lidt om, hvordan de typisk opstår.
Frygten er, at de enorme ishylder kan blive destabiliseret af floderne, hvilken potentielt kan føre til, at ishylderne løsriver sig. Hvis de gør det, vil meget is smelte på kort tid, og verdenshavene vil så stige.
Den indre smeltning kan også være selvforstærkende. De mørkeblå søer absorberer fx. solens varme mere end den hvide is, og derfor medvirker de til, at endnu mere is smelter.
Hvor stor en del af søerne, der ender i havet, ved man endnu ikke.