"Vidunderpille" mod overvægt virker – og slår dig heller ikke ihjel

En slankepille der ikke øger risikoen for bl.a. slagtilfælde kan blive en realitet på danske hylder.

Du står i supermarkedet og kommer op til kassen. Her står der chokolade, nødder og poser med slik.

Egentlig skulle du slet ikke have dem - men sukkertrangen tager beslutningen for dig. Inden du når hjem med dine dagligvarer, er der kun det krøllede papir tilbage af dit impulskøb.

De fleste har nok oplevet at have lyst til lidt flere kalorier, end de egentlig har brug for. Og med en global fedmeepidemi er slankekurer big business.

Pillen, der fjerner vores lyst til bjerge af kalorietæt mad eller øger kroppens forbrænding, er derfor blevet opfundet igen og igen.

Men hver gang viser det sig, at den er dødfarlig og for eksempel øger risikoen for slagtilfælde eller hjertekarsygdomme.

Måske lige ind til nu.

Renset for mistanke

Lorcaserin er en medicin, der begrænser din appetit. Den er godkendt til brug i USA, hvor den siden 2012 er blevet solgt under navnet Belviq. Den må ikke sælges i Europa, men en godkendelse kan være rykket nærmere.

Lorcaserin har nemlig været mistænkt for at give problemer med blodkredsløbet. Men nu bliver pillen renset for mistanke i en stor forskningsartikel, der netop er udgivet i New England Journal of Medicine.

- Dermed har de lukket for en frygt, som mange havde, siger Thue Schwartz, der er professor på Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

Drømmen om en pille

For mange vil det være en drøm, at kunne spise en pille, så man kan tabe sig. Farvel til slankekure.

Og ikke mindst farvel til de mange helbredsproblemer, der kommer med sygdomme relateret til overvægt.

Over halvdelen af alle danskere har ifølge Sundhedsstyrelsen lidt for meget på sidebenene. Og mere end hver syvende dansker er svært overvægtig.

Fedme er et af de største sundhedsproblemer, og mange taler ligefrem om en global fedmeepidemi.

Appetit i hjernen

Derfor er der også mange virksomheder, som drømmer om at lave en pille, der også vil kunne spare samfundet for enorme summer. Ifølge World Obesity Center er omkostningerne ved fedme globalt set over 7.000 milliarder kroner.

Men forskere har forsøgt at lave pillen siden 1930erne. Og stort set hver gang har der været alvorlige bivirkninger med for eksempel blodkredsløbet.

For de mekanismer i hjernen, der regulerer vores energiforbrænding og appetit, har også forbindelse til vores hjertekarsystem.

- Tidligere lægemidler, der som Loarcaserin virkede via hjernen, var effektive med hensyn til vægttab, men de har med tiden vist sig at have alvorlige bivirkninger og de fleste blev derfor trukket fra markedet, siger Thue Schwartz.

Fire kilo på tre år

Men den nye forskning viser, at lorcaserin ikke øger risikoen for eksempelvis blodpropper.

Forskerne bag studiet har fulgt 12.000 personer gennem tre et halvt år. De blev delt i to grupper, hvor den ene modtog placebo og den anden lorcaserin. Begge grupper, der alle havde et BMI over 27, lavede også livsstilsændringer, der skulle bekæmpe deres overvægt.

I gennemsnit tabte gruppen der fik lorcaserin cirka fire kilo over godt tre år. Kontrolgruppen tabte 1,5kg. Altså havde medicinen en lille positiv effekt.

Samtidig var der ikke nogen signifikant forskel i de to gruppers risiko for hjertekarsygdomme.

Det skal virke

- Så det nye studie siger ikke noget nyt om stoffets effektivitet. Folk er jo mest interesserede i, om et lægemiddel virker eller ej, og her får du at vide, at det er lige så godt eller nærmere halvgodt, som det har været siden 2012, siger Thue Schwartz.

Som farmakolog er Thue Schwartz dog glad for den nye forskning:

- Problemet med mange lægemidler er, at de ofte har bivirkninger, og rigtig mange sygdomme og hospitalsindlæggelserskyldes rent faktisk lægemidlers bivirkninger. Den gode nyhed er, at denne pille mod fedme ikke ser ud til at give i hvert fald kardiovasuklære bivirkninger.

Tiden må vise om pillen helt bryder den onde cirkel med slankemedicin og negative bivirkninger.