Trods årtiers advarsler: Mængden af drivhusgasser i atmosfæren slår rekord - igen

Drivhusgasser i atmosfæren sætter rekordniveau i 2022, og stigningen fortsætter i år.

Det er mængden af drivhusgasser i atmosfæren, der får temperaturen på kloden til at stige. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

Opdatering: Billedet på artiklen er ændret, da det oprindelige billede var fra et kulkraftværk, men viste damp fra nedkølingen af værket.

Mængden af drivhusgasser usynligt flyvende i atmosfæren slog igen rekord sidste år, og der er ingen ende i sigte på den stigende tendens.

Det viser tal for koncentrationen af drivhusgasser i 2022 fra Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO).

Den gennemsnitlige koncentration af CO2 på verdensplan var i 2022 hele 50 procent højere end niveauet i perioden mellem 1850 og 1900 før den industrielle revolution, hvorefter brugen af fossile brændsler eksploderede.

Går den forkerte vej trods advarsler

CO2 er den drivhusgas, der alene påvirker den globale opvarmning mest, skriver WMO i en pressemeddelelse. Gassen står for cirka 64 procent af den samlede opvarmende effekt på klimaet - primært på grund af forbrænding af fossile brændstoffer og cementproduktion.

- På trods af årtiers advarsler fra det videnskabelige samfund, tusindvis af siders rapporter og snesevis af klimakonferencer er vi stadig på vej i den forkerte retning, siger generalsekretær i WMO Petteri Taalas i meddelelsen.

- Det nuværende niveau af drivhusgasser sender os direkte mod en stigning i den globale temperatur på et godt stykke over Parisaftalen ved slutningen af dette århundrede.

Giver ekstremt vejr

Aftalen blev indgået til klimatopmødet i Paris i 2015 for at afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

196 lande indgik i aftalen, som forpligter til at kæmpe imod den globale opvarmning, med et mål om at holde den under to grader i forhold til det førindustrielle niveau. Aftalen tilstræber en temperaturstigning på halvanden grader.

Emissioner af drivhusgasser muliggør stadig mere intense og langvarige hedebølger, især i Europa, som ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) er det hurtigst opvarmede kontinent.

De seneste måneder og sommeren i år har sat rekordtemperaturer, og på tværs af hele kloden har der flere steder i verden været en række ekstreme vejrfænomener.

//ritzau//