Koralrev verden over er allerede udfordret af stigende havtemperaturer. Flere steder ligger koralrev, som for få år siden var fulde af liv, døde hen.
Nu har forskere fundet ud af, at koraller har endnu en udfordring. Et nyt studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science viser, at når plastik kommer i kontakt med koral, stiger risikoen for sygdom fra fire procent til 89 procent.
Korallerne bliver blandt andet syge, fordi plastikken tager bakterier med sig til koralrevene.
- Plastik udgør gode fartøjer for mikroskopiske organismer, der kan medføre sygdom, hvis de kommer i kontakt med koraller, siger Joleah Lamb, der er hovedforfatter bag studiet og postdoc-forsker på Cornell University, i en pressemeddelse.
Joleah Lamb sammenligner sygdomme i koraller med koldbrand hos mennesker.
- Når først koraller mister væv, så kommer det ikke tilbage, siger Joleah Lamb.
Sårdannelse kan føre til infektion
Plastik påvirker koraller på mange måder ifølge Kasper Elgetti Brodersen, der er postdoc på Københavns Universitets Marine Biological Section.
- Plastikaffald kan lave slid på korallerne, som kan føre til sårdannelse og infektion, som vi kender det med mennesker, siger Kasper Elgetti Brodersen.
Derudover kan giftstoffer fra plastik ramme korallernes helbred og forsvarsmekanismer, hvilket kan betyde, at sygdomsfremkaldende bakterier kan slå til.
Plastik kan også skygge for korallerne, hvilket kan nedsætte deres fotosyntese og lede til iltmangel.
Mest plastik ved Indonesien
Forskerne vurderer, at der er 11,1 milliarder stykker plastik fordelt på koralrevene i Stillehavet omkring Asien og Australien, hvor over halvdelen af verdens koralrev befinder sig.
Det tal forventes at stige med 40 procent til 15,7 milliarder stykker plastik i 2025.
På de i alt 159 undersøgte koralrev fandt forskerne plastik på en tredjedel af revene.
Koralrev nær Indonesien havde de største koncentrationer af plastik, mens koralrev ved Australien havde den mindste koncentration.
Klimaforandringerne er den største trussel
Torkel Gissel Nielsen, der er professor ved DTU Aqua, pointerer, at plastikken langt fra er den største trussel mod koralrevene.
- Plastik er en trussel for mange ting i havet, men koralrevene er truet af mange andre ting, siger Torkel Gissel Nielsen og fortsætter:
- Den væsentligste trussel er klimaforandringerne, men her kan plastikstykkerne så være med til at bidrage til det generelle stressniveau hos korallerne.
Derudover er plastik relativt enkelt at gøre noget ved i forhold til den globale opvarmning, da man kan stoppe med at bruge plastik, påpeger Torkel Gissel Nielsen.
Han peger på Kenya som eksempel på et land, der har besluttet ikke at bruge plastikposer mere.
Mere viden kan sikre bedre hjælp
Ifølge postdoc Kasper Elgetti Brodersen er det vigtigt at nævne, at der er brug for en bedre forståelse for, hvorfor plastforurening gør koraller syge.
- Når vi ved, om det er sygdomsfremkaldende bakterier, mangel på lys og ilt eller giftstoffer fra plastikken, som er årsag til korallernes sygdom, så kan vi hjælpe korallerne på den bedst mulige måde og sikre et af de mest artsrige økosystemer i havet til de næste generationer, siger Kasper Elgetti Brodersen.
Det er ifølge Kasper Elgetti Brodersen det samme, som når du går til lægen, fordi du er syg. Her er det også vigtigt at vide, om sygdommen skyldes en bakterie-infektion eller en forgiftning.