Blodprøve kan afsløre den ideelle kur

Danske forskere vil gøre det lettere at smide overflødige kilo med individuel behandling.

Et lille prik og et par dråber blod kan være med til at vise, hvilken slankekur der vil fungere bedst for den enkelte.

Det viser ny dansk forskning, som Arne Astrup, institutleder for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, står bag.

- Om man taber af sig af at skære ned på fedtet eller kulhydrater, det afhænger af, hvor godt insulin virker i ens krop, siger Arne Astrup.

Forskerne har kigget tidligere fedmestudier igennem og fundet en sammenhæng mellem blodsukker- og insulinniveauet, og hvilken kur der fungerer bedst for den enkelte.

- Personer med en god insulinvirkning taber sig faktisk af at skære ned på fedtet og spise lidt flere kulhydrater og protein, siger Arne Astrup.

Men ligger blodsukkerniveauet højt, og er man på grænsen til at udvikle type 2-diabetes, skal man ifølge resultaterne skære ned på kulhydraterne.

- Til gengæld skal de ikke være så fedtforskrækkede og spise kulhydrater, der giver en større mæthed, siger Arne Astrup.

Resultaterne fra forskningen bliver trykt i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Idéen med at skræddersy behandling til den enkelte patient vinder mere og mere frem i forskerkredse og i sundhedsvæsenet. Forskerne på Københavns Universitet håber, at det også bliver fremtiden inden for fedmebehandling.

- Fra i dag er der ikke nogen, der kan lave kostanbefalinger uden at man på forhånd tager en blodprøve og deler folk op i de her kategorier, siger Arne Astrup.

Det er nogle spændende resultater, som forskerholdet fra KU er kommet frem til, mener Bjørn Richelsen, professor i klinisk ernæring ved Aarhus Universitetshopital.

- Det er interessant, at man begynder at kigge på individuelle forskelle hos folk med henblik på vægttab, siger han.

Men Bjørn Richelsen mener, at metoden med slankekure baseret på en blodprøve skal stå sin test uden for forsøgslokalerne.

- Man skal se på, hvordan det er for dem, der henvender sig ved deres praktiserende læge eller diætist. Hvor meget ekstra vægttab opnår de? Så vi kan se, hvor store forskellene er i den praktiske virkelighed, siger han.

Arne Astrup håber, at resultaterne kan bruges i kampen mod type 2-diabetes i hele verden.

- Metoden virker rigtig godt på præ-diabetikere, så man kan forhindre dem i at udvikle type 2-diabetes, siger han.

Forskerholdet skal til efteråret lave flere forsøg med udgangspunkt i resultaterne for at blive endnu klogere på, hvordan man kan målrette behandlingen af fedme.