Ikke kun i Danmark: Store dele af Europa fik rekordvarm september

I mange europæiske lande blev september med afstand den varmeste registreret.

Mange steder i Europa nåede temperaturen 30 grader i september. Her er det i det sydlige Tyskland. (Foto: © Imago/Ritzau Scanpix)

September blev i store dele af Europa præget af sommerligt vejr, og i flere europæiske lande blev det den varmeste september, der er registreret.

Ligesom september blev rekordvarm i Danmark, væltede varmerekorderne på stribe, da en række nationale vejrtjenester søndag gjorde de foreløbige tal op for september.

Det var især en lang periode med sommervejr i starten af september, der gav rekordvarmen.

Rekordvarmt i nabolande

I vores naboland mod syd blev september i Tyskland med en middeltemperatur på 17,2 grader 3,4 grader varmere end normalt.

Det beskriver den tyske vejrtjeneste, DWD som en betydelig overskridelse af rekorden på 16,9 grader, der indtil i år blev delt af september 2006 og 2016.

Syv dage i træk blev der målt over 30 grader i Tyskland, og månedens højeste temperatur blev 33,3 grader.

- De ekstraordinære temperaturer i dette års rekordvarme september i Tyskland er et yderligere bevis på, at vi er midt i klimaforandringerne," sagde Tobias Fuchs, chef for klima- og miljøafdelingen hos DWD.

Sommervejr og fyldte tyske badestrande i Scharbeutz i Nordtyskland den 4. september. (Foto: © Bodo Marks/DPA/Ritzau Scanpix)

I et andet af vore nabolande satte man mange steder i Sydsverige nye septemberrekorder.

Ifølge foreløbige opgørelser fra den svenske vejrtjeneste, SMHI slog flere svenske stationer, der har foretaget målinger helt tilbage til 1858, nye varmerekorder for september.

Blandt andet i Lund, hvor rekorden blev slået med næsten en grad. Her var månedens middeltemperatur 17,5 grader.

Frankrig og Belgien slog også rekorder

Længere mod syd var varmen endnu mere udpræget.

Belgien havde med 18,8 grader en september, der blev 3,6 grader varmere end normalt. Dermed slog man rekorden på 18,4 grader fra september 2006.

Her oplevede man seks dage, at temperaturen nåede over 30 grader. Det er ikke tidligere sket i Belgien i september oplyser Det Kongelige Belgiske Meteorologiske Institut, KMI.

Målingerne i Belgien går tilbage til 1833.

I Frankrig viser en foreløbig opgørelse, at september ligeledes blev den varmeste siden målingerne begyndte i 1900.

Middeltemperaturen blev med 21,5 grader 3,6 grader varme end normalt, og den tidligere varmerekord på 20,3 grader fra 1949 blev slået med mere end en grad, oplyser Meteo France.

Det er anden gang i år en måned er rekordvarm i Frankrig. Senest satte august varmerekord, mens marts og oktober blev rekordvarme i 2022.

Af de 12 månedlige varmrekorder i Frankrig er de 10 af dem sat siden 2003.

10 varmeste september måneder i Frankrig siden 1900. (Foto: © Meteo France)

Østrig havde varmeste september i 257 år

Også i alpelandene Schweiz og Østrig blev der sat varmerekord i september.

I Schweiz, hvor målingerne går tilbage til 1864, blev det med 14,2 grader hele 3,8 grader varmere end normalt i september, og dermed slår man eftertrykkeligt den gamle månedsrekord på 13,3 grader fra 1961.

15 steder i Schweiz blev der sat nye absolutte varmerekorder i de første 12 dage af september, da temperaturen seks dage nåede over 30 grader.

Den mest bemærkelsesværdige rekord blev sat på det 2.691 meter høje Weissfluchjoch, hvor temperaturen i starten af september nåede 20,5 grader. Det er mere end to grader over den tidligere varmerekord på 18,1 grader fra september 1975.

Den schweiziske vejrtjeneste Meteoswiss oplyser, at september er blevet 1,4 grader varmere i Schweiz siden den førindustrielle periode (1871-1900).

Især bjergområderne i Schweiz og Østrig havde en meget varm september. Her er det ved Crans-Montana i Schweiz den 5. september. (Foto: © Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)

I Østrig, hvor målingerne går tilbage til 1767, blev september den varmeste i 257 år.

Her var september 3,2 grader varmere end normalt i det, der betegnes som lavlandet, mens de østrigske bjergområder i september var 4,2 grader varmere end normalt.

Begge dele er rekord for september skriver den østrigske vejrtjeneste, ZAMG.

Der blev sat flere lokale varmerekorder i Østrig - især på alpetoppene.

Sonnblick observatoriet i 3.109 meters højde målte 9. september 13,0 grader. Dermed slog man rekorden på 12,4 grader fra september 1997. Der er målt temperaturer på Sonnblick siden 1886.

Ved det kendte Brenner-pas i 1.412 meters højde på grænsen til Italien måltes 27,5 grader, der er næsten en grad over den tidligere rekord på 26,6 grader fra september 2006.

På vej mod global rekord for september

Mens store dele af Europa oplevede den varmeste september gennem tiderne, tyder alt på, at vi også globalt er på vej mod en ny septemberrekord.

Efter der globalt blev sat varmerekord i både juni, juli og august er september også på rekordkurs.

Foreløbige tal fra Climate Reanalyzer viser, at september 2023 med afstand bliver den varmeste registeret globalt.

11. september blev med 16,65 grader den varmeste septemberdag siden satellitmålingerne af kloden begyndte for 34 år siden, og måneden igennem har den globale temperatur ligget mere end en grad over det normale.

Den indtil videre varmeste september globalt var i 2020.