Foråret 2024 blev det varmeste nogensinde

Foråret 2024 har været rekordvarmt, og maj 2024 blev den næstvarmeste maj i dansk vejrhistorie.

Den gennemsnitlige temperatur for forårsmånederne 2024 ligger på 9,1 grader. Det er 1,8 grader varmere end et normalt forår. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg)

Foråret 2024 har budt på lidt af hvert.

En solfattig marts måned, en rekordvåd april måned og en solrig maj måned.

Fælles for de tre forårsmåneder er imidlertid, at de alle endte med at blive varmere end normalt.

Særligt maj måned ender med at blive rekordvarm og bidrager til at sende den samlede middeltemperatur for de tre forårsmåneder op som den højeste nogensinde i dansk vejrhistorie.

Målingerne går tilbage til 1874.

  • Marts 2024 blev kendetegnet ved færre soltimer, mindre nedbør og en højere middeltemperatur end normalt. Solen skinnede på landsplan i 92,7 timer, hvilket er 29% under klimanormalen for 1991-2020. (Foto: © Anton S. Thortzen)
  • April 2024 blev den vådeste april måned i dansk vejrhistorie, og der var ganske få dage i løbet af måneden, hvor det ikke regnede mindst et sted i landet. Der var færre solskinstimer end normalt og en højere middeltemperatur end normalt. På billedet er det Østre Anlæg, i Aalborg, hvor søen er overfyldt efter mange dage med regn og sne i starten af måneden. (Foto: © Ole Hougaard)
  • Selvom maj 2024 slutter med regn og kraftige byger, husker de fleste nok den sidste forårsmåned for den lange periode, der har været med sol og sommerligt vejr i midten af måneden. Maj måned ender med flere solskintimer og en højere middeltemperatur end normalt. Med få kraftige regnvejr og byger sidst i måneden, ender maj også med at blive lidt vådere end normalt. (Foto: © Else-Marie Jørgensen)
1 / 3

Marts 2024 endte med en middeltemperatur på 5,2 grader. Det er 1,9 grader varmere end en gennemsnitlig marts måned, hvor middeltemperaturen er 3,3 grader.

April 2024 blev med en middeltemperatur på 7,6 grader 0,4 grader varmere end en 'normal' april på 7,2 grader.

Maj 2024 bliver højdespringeren, der, med en middeltemperatur på 14,5 grader, blev hele 3,1 grader varmere end en normal maj måned på 11,4 grader.

Samlet set ender foråret 2024 med en middeltemperatur på 9,1 grader, mens et gennemsnitligt forårs middeltemperatur ligger på 7,3 grader i den aktuelle 'klimanormal'.

Tabel: DMI

Foråret bliver gradvist varmere

Klimanormalen refererer til et gennemsnit målt over en 30-årig periode, og den aktuelle klimanormal gælder i perioden 1991-2020.

Klimanormaler er vigtige værktøjer til at følge klimaforandringer, da de kigger på et gennemsnit over, hvordan vejret opfører sig i en 30-års periode.

For foråret gælder det (også), at det gradvist bliver varmere.

Ved at sammenligne den aktuelle klimanormal (1991-2020) med den tidligere (1961-1990) kan man erfare, at foråret er blevet 1,1 grader varmere i løbet af de sidste 30 år.

Videnskabelig leder for DMI's Klimaatlas, Mark Payne siger dertil, at den gennemsnitlige forårstemperatur i Danmark (normalen) vil stige til 9,1 grader mod slutnignen af århundredet baseret på verdens nuværende klimapolitik.

- Det betyder, at det, som vi i dag oplever som en rekord vil være et ganske normalt forår i fremtiden.

Usædvanligt varmt i maj

Maj kom lunt fra start, og mange kunne nyde godt af det solrige og nærmest sommerlige vejr, som indfandt sig allerede den 1. maj.

Der blev målt 22,1 grader ved Landbohøjskolen i København, og det er den højeste temperatur målt på en 1. maj siden 1990, hvor man målte 23,2 grader.

Siden den 11. maj er der hver dag målt over 20 grader et sted i Danmark frem til den 31. maj med en enkelt undtagelse onsdag den 29. maj, hvor den maksimale temperatur var 19,1 grader.

Der har været tre meteorologiske sommerdage med temperaturer over 25 grader, og så bliver maj 2024 den første maj uden nattefrost siden 1895.

Det er meget usædvanligt og første gang i 128 år, at der ikke har været nattefrost i maj måned, siger DR Vejret meteorolog Thomas Mørk.

Middeltemperaturen for maj måned ender derfor rekordhøjt på de 14,5 grader, og kun én gang er der målt en højere middeltemperatur i maj måned.

Det var under den rekordvarme sommer i 2018, hvor maj endte med en middeltemperatur på 15,0 grader.

Overordnet set er Danmark blevet cirka 1,5 grader varmere siden 1870 og frem til i dag.

Masser af solskin i maj

Solskinstimer var der ikke mange af i hverken marts eller april.

Det blev til 29 procent færre solskinstimer i marts og 18 procent færre solskinstimer i april end normalt.

Til gengæld har solen skinnet usædvanligt meget i maj måned i år. I midten af måneden havde vi 16 dage i streg med stort set tørt vejr og masser af majsol.

Det er blevet til hele 292,6 timer i løbet af maj måned i år - mod normalt 236,6 timer. Det svarer til, at solen på landsplan skinnede i mere end 9 timer og 24 minutter hver dag i hele måneden.

De mange solskinstimer gør maj 2024 til den syvende mest solrige maj måned, siden registreringerne af solskinstimer begyndte i 1920.

Solrigt vejr er ikke nødvendigvis ensbetydende med høje temperaturer, da det lige så godt kan hænge sammen med kølig og kold luft.

Solrigt vejr og høje temperaturer hænger dog sammen denne maj måned, siger DR Vejret meteorolog Thomas Mørk.

- Vi har haft en lang periode med højtryksvejr, som har sendt luft op over os fra sydøst og sikret os både sol og varme.

De høje temperaturer har vi hentet fra det sydøstlige Europa, hvor også temperaturerne har ligget et godt stykke over normalen i maj måned.

- Her har luften også været varmere end normalt, og højtrykket har også i sig selv varmet luften op. Dels ved mange dages solskin, som i sagens natur varmer luften, men også fordi luften synker ned fra stor højde i et højtryk, og det varmer også luften.