Ekstrem og sjælden vejrsituation giver risiko for historisk høje vandstandsstigninger

Et kraftigt blæsevejr fra øst giver de næste par dage risiko for kritisk høje vandstande ved de danske kyster omkring Lillebælt og Østersøen. DMI varsler "meget farligt vejr".

Historisk høje vandstande og tometer-bølger venter de syd- og østlige dele af Danmark de kommende dage. (Foto: © Tine Uffelmann)

DMI har netop udsendt et varsel om forhøjet vandstand i kategori 3, der betegnes som "meget farligt vejr", for det sydlige Lillebælt, det Sydfynske Øhav, Lolland-Falsters sydkyst og Sydøstsjællands kyst.

De nye prognoser opjusterer de forventede vandstandsstigninger og viser, at der er udsigt til helt op til 170-200 cm de steder, vandstandene forventes at stige mest.

De røde markeringer er de områder, DMI har udsendt et varsel i kategori 3: "Meget farligt vejr". Ve de gule markeringer, er der varslet kategori 1: "Voldsomt vejr" (© DMI)

Det vil være ved kysterne omkring Lillebælt - blandt andre Haderslev, Sønderborg, Fynshav, Kolding og Assens.

Også kysterne ved Lolland-Falster og Sydøstsjælland står for skud. Her ventes vandstandene at nå 140-180 cm.

Forventet vandstand lørdag den 21. oktober 2023 kl. 02.00. (Foto: © DR vejret)

Blæsevejr fra øst skubber vand mod kysterne

De forhøjede vandstande kommer ikke snigende ind fra højre, som de normalt er kendt for at gøre, når vi ser den her type vandstandsstigninger i Østersøen. De kommer derimod med saft og kraft i forbindelse med en kraftig østenvind, der starter i løbet af torsdag og fortsætter indtil lørdag. Når østenvinden når sit højeste niveau fredag, vil den blæse med en hård kuling ved østvendte kyster, og der forventes vindstød af stormstyrke.

Det sætter skub i vandet i Østersøen, hvor vandstanden forud for blæsevejret allerede er højere end normalt. Derudover forventes der ved kysterne høje bølger på mellem 1,5-2 meters højde.

De høje bølger gør situationen særlig kritisk, siger DR Vejrets meteorolog Thomas Mørk.

- Bølgeslagene kan nå langt højere, end vandstanden ellers indikererer at kunne nå – det gør situationen ekstrem.

Modellen viser udviklingen i vandstanden ved Sønderborg Havn. Vandstanden stiger torsdag og fredag og topper kl. ca. 02 lørdag morgen, inden den forventes at falde i takt med, at vinden aftager lørdag. Kilde: DMI (© dmi)

De store mængder vand skubbes mod kysterne fra i morgen og cirka to døgn frem. Vandstandene forventes at nå deres højeste natten til lørdag mellem klokken 02 og 05 og sænkes relativt hurtigt i løbet af lørdag, i takt med at vinden aftager.

Risiko for historisk høj vandstand

De forventede forhøjede vandstande har udsigt til at blive rekordhøje. I Sønderborg, som er en af de byer, der står hårdest for skud, lyder prognosen for lørdag på helt præcist 191 cm, siger Thomas Mørk.

- Det kan blive den højeste vandstand i Sønderborg siden 1936, hvor der blev målt 189 cm.

Vi skal helt tilbage til 1904 for at finde en endnu højere vandstand, siger DR Vejrets meteorolog.

Hvis det sker, vil det være mere sjældent end en 100-års hændelse i henhold til Kystdirektoratets højvandsstatistik fra 2017.

Med andre ord: De kommende dage venter en ekstrem og sjælden vejrsituation, som ikke er noget, vi kan forvente hvert år.