Kritisk vejrsituation på vej - forhøjet vandstand og høje bølger rammer dele af Danmark

Kombinationen af vandstand og bølger forværrer situationen.

Arkivfoto: Dige ved Enø Strand (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Efter en solrig og tør begyndelse på efterårsferien med aftagende vind, venter en anderledes og stedvis ret dramatisk afslutning på efterårsferieugen.

Med kraftige vinde fra øst og en resulterende stigende vandstand i Østersøen, er der risiko for en kritisk forhøjet vandstand ved de danske østersøkyster og i særdeleshed ved kysterne omkring Lillebælt og det sydfynske øhav samt Lolland og Falster.

Vandstanden vil ifølge de seneste prognoser kulminere fredag og lørdag, og det faktum, at der i den forudsagte vejrsituation også kommer høje bølger ovenpå den forhøjede vandstand, gør situationen kritisk.

Derved kan havvandet nå højere op, end man umiddelbart ville forvente ud fra en prognose for vandstand alene.

Højtryk giver kraftig vind over Østersøen

Onsdag får vi til at begynde med fredeligt vejr med svage vinde. I løbet af aftenen begynder vinden imidlertid at friske op, i takt med at et højtryk etablerer sig over Mellemskandinavien. Torsdag kan vi forvente hård vind til kuling fra øst.

Blæsevejret fortsætter de næste par dage, og fredag og lørdag kan vi nå hård til stormende kuling i middelvinden over Østersøen. Vi skal helt frem til lørdag eftermiddag, før vinden begynder at aftage igen.

Når vinden blæser, skubber luften til havet under sig, så derfor ser vi ofte høj vandstand langs en kyst med pålandsvind. Med kraftig østenvind kommer vi derfor til at se de højeste vandstande i den vestlige del af Østersøen.

Forventet vandstand lørdag den 21. oktober 2023. (Foto: © DR vejret, DR vejret)

Ifølge de seneste automatiske prognoser fra DMI kan vi forvente vandstande på 140 til 160 centimeter over det normale, og der er stedvis risiko for endnu højere vandstand.

Områderne omkring Sønderborg, Kolding, Haderslev, Aabenraa, Fynshav, Fåborg, Bagenkop og Rødby er nogle af de steder, som lige nu ser ud til at få de højeste vandstande.

Niveauerne er som sådan ikke så voldsomme i forhold til tidligere situationer, men når vi tager bølger med i betragtning, kan vandet nå endnu højere op.

Samme prognoser, som forudsiger vandstanden, har også en bølgehøjde på 150 til 200 centimeter, så når man lægger dem oveni vandstanden, kan bølgeslagene ind mod kysterne nå højt op.

Østersøen indeholder mere vand end normalt

Vinden alene kan ikke normalt hæve vandstanden til de niveauer, vi lige nu ser i prognoserne, men i øjeblikket er der mere vand i Østersøen end normalt.

Det skyldes, at vi har haft en lang periode med ret kraftig vestenvind, og så sent som i weekenden havde vi hård til stormende kuling fra en vestlig retning. Helt frem til onsdag morgen har vi vestlige vinde over Danmark. Store mængder vand er dermed strømmet fra Nordsøen og ind i Østersøen i en lang periode, og det fortsætter lidt endnu.

Vandstanden er dermed højere end normalt i udgangspunktet. Tirsdag formiddag ser vi i den vestlige Østersø målinger på 30 til 40 centimeter over normalen ifølge dmi.dk, så når vinden frisker op torsdag og fredag, kan vi nå prognosens 140 til 160 centimeter over normal daglig vandstand.