Wikileaks-stifter: En stor sejr for mig og FN’s menneskerettigheder

Sverige frafaldt i dag anklager om voldtægt mod Julian Assange. Her til aften talte han fra sit eksil på den ecuadorianske ambassade i London.

Stifteren af whistleblower-mediet Wikileaks træder ud på den lille, franske altan på den ecuadorianske ambassade i London.

Foran ham står en kødrand af journalister og støtter, som alle er klar til at høre Julian Assanges reaktion på, at den svenske anklagemyndighed har valgt at ophæve anklagen om voldtægt mod ham.

Julian Assange siger ikke et ord. Han løfter tavst en knyttet hånd i vejret som symbol på den personlige sejr, han har fået med dagens beslutning.

- I dag er en vigtig sejr. For mig og FN’s menneskerettighedssystem, siger han efter næsten et halvt minuts stilhed.

Sidstnævnte med klar henvisning til, at et FN-panel sidste år konkluderede, at Assange har været frihedsberøvet ulovligt. Panelet opfordrede Sverige og Storbritannien til at stoppe frihedsberøvelsen, men både den britiske og den svenske regering valgt at se bort fra panelets rapport.

Julian Assange fortsætter med at tale: Om næsten fem år i eksil på ambassaden i London, hvor han ikke har kunnet se sine børn vokse op. Om at han ikke har kunnet se dagslyset i de fem år. Om hvordan han mener, hans rettigheder er blevet krænket af en udleveringsbegæring fra Sverige, selvom han ikke er tiltalt.

- Det er ikke noget, jeg kan tilgive eller glemme, siger han.

Vil ikke forlade ambassaden uden garanti

Fra den franske altan bedyrer Julian Assange, at Wikileaks vil fortsætte sit arbejde med at udkomme med nye dokumenter. Han takker Ecuador for at ville give ham asyl og lade ham bo på ambassaden, og så sender han en bredside af sted mod EU-systemet, som han mener, krænker folks rettigheder.

- Virkeligheden er, at fængsling og udlevering uden tiltalte er blevet normalt i EU. I Sverige er det at tilbageholde folk på ubestemt tid en politik. Det er ikke sådan, vi forventer civiliserede stater opfører sig, siger han.

Tilbage står spørgsmålet, om Julian Assange kan forlade ambassaden i London som en fri mand. Der er ikke længere er en anklage mod ham i Sverige, og dermed risikerer Wikileaks-stifteren ikke at blive udleveret til Sverige, hvis han sætter sine fødder på engelsk jord.

Men alligevel tør han endnu ikke forlade ambassaden og bevæge sig ud i solskinnet:

- Storbritannien har sagt, at de vil anholde mig uanset hvad. Lige nu ved vi ikke, om der er en udleveringsbegæring fra USA. Mine folk har kontakt til de britiske myndigheder, og vi håber at få en dialog om, hvad der er den bedste vej fremad herfra, siger han.

Dermed er Julian Assange fortsat ikke en fri mand. Han lader det sidste ord falde, inden han uden at svare spørgsmål vender sig rundt på altanen og åbner døren ind til ambassaden til råbene af de mange journalisters spørgsmål.