Von der Leyen frygter, at EU's lande løber tør for udstyr på hospitalerne

Europa-Kommissionen vil have EU-landene til at købe mundbind, engangskitler og plastikhandsker i fællesskab.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen vil sikre, at EU-landene bliver bedre til at samarbejde indbyrdes om at udvikle og dele medicinsk udstyr. Men hun vil også sikre, at udstyret bliver inden for EU's grænser. (Foto: © JOHANNA GERON, Scanpix)

Der er blevet talt meget om ’solidaritet’ i Bruxelles i de seneste uger. At EU-landene skal stå skulder ved skulder og hjælpe hinanden i kampen mod coronasmitten, der på blot en uge har sat det meste af kontinentet i hjemmekarantæne.

Men da italienerne bad om akut hjælp til at håndtere det eksplosive coronaudbrud i den nordlige del af landet, var det den kinesiske regering, der først svarede med et fly fyldt med udstyr og speciallæger.

- Der er mange udenrigsministre, der har udtrykt deres solidaritet og at de gerne vil give os en hjælpende hånd. Og her i aften kan jeg vise jer, at den første hjælp er kommet fra Kina, lød det fra den italienske udenrigsminister, Luigi Di Maio, da det kinesiske fly landede i sidste uge.

Og da smitten for alvor begyndte at sprede sig i Frankrig og Tyskland, valgte landenes regeringer at forbyde salg af medicinsk beskyttelsesudstyr til andre lande. De ville sikre sig, at de selv havde nok.

Derudover har en række medlemslande, herunder Danmark, lukket sine grænser for at undgå, at nye smittebærere rejser dertil. Den svenske regering melder allerede nu, at det er svært at få leveret udstyr, som ellers er købt og betalt i andre medlemslande, til landet.

Intet af det er faldet i god jord hos Ursula von der Leyen, der er formand for Europa-Kommissionen.

- I dag er det Italien, der lige nu og her har brug for store mængder medicinsk udstyr. Men om nogle få uger vil andre lande også få brug for det, lød det i aftes i en noget alvorstung videoudtalelse.

Vil producere det selv

Derfor presser hun nu på for, at medlemslandene for alvor styrker samarbejdet og i fællesskab sikrer, at der er tilstrækkelig med mundbind, plastikhandsker, engangskitler og andet udstyr på alle sygehuse og hospitaler rundt om i Europa.

I sidste uge fik Europa-Kommissionen sat en stopper for den tyske og franske enegang, når det kommer til medicinsk udstyr. Der er brug for, at medlemslandene deler det med hinanden, understregede kommissionsformanden. Og de tyske myndigheder har netop sendt én million ansigtsmasker til Italien, hvor flere end 1.800 mennesker indtil videre har mistet livet som følge af smitten.

Hun vil samtidig bede virksomhederne om at øge produktionen af medicinsk udstyr. Derudover lancerer kommissionen i dag et frivilligt indkøbsfællesskab for medlemsstaterne. Det skal sikre, at der er nok testudstyr og respiratorer til de mange patienter, som man forventer, vil komme som følge af coronasmitten.

- Ved at producere mere, sikre at det bliver i EU og dele det med hinanden, kan vi beskytte vores ansatte i sundhedssektoren, patienterne og inddæmme smitten, lød det fra Ursula von der Leyen.

Solidariteten gælder dog ikke lande uden for det europæiske fællesskab. Kommissionen kræver nemlig nu, at EU’s regeringer skal sige god for det, hvis et medlemsland vil eksportere beskyttelsesudstyr til lande uden for unionen.

- Det er den korrekte ting at gøre, for vores sundhedssystemer har brug for udstyret, understregede kommissionsformanden.

Den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, stoppede for eksport af medicinsk udstyr til Italien for at holde udstyret hjemme i deres egne lande. Det er de nu gået væk fra. (Foto: © pool, Scanpix)

Sikre det indre marked

Herhjemme meldte flere hospitaler, heriblandt Aarhus Universitetshospital, allerede i forrige uge om forsyningsproblemer med det medicinske udstyr, de bruger til at teste, om en person er blevet smittet med coronavirus.

Og Anders Beich, der er formand Dansk Selskab for Almen Medicin og praktiserende læge på Nørrebro, er glad for, at man fra EU’s side vil forsøge øge produktionen og udbredelsen af eksempelvis mundbind til patienter, der muligvis er smittet med corona, og masker, briller og engangskitler til lægerne.

- Vi har selv haft mangel på især mundbind, og det ved jeg også, at man har i hjemmeplejen. Vi har forsøgt at få danske virksomheder til at ændre produktionen, men det er ikke lykkedes. Det vil være glimrende, hvis man inden for EU’s grænser kan sætte produktionen i vejret. Der er ikke alle lande, der i dag producerer det, og derfor mener jeg også, at vi skal løfte i fællesskab, siger han.

Men sundhedssektorerne er noget, som de enkelte medlemslande selv har kontrol over, og derfor kan Europa-Kommissionen først og fremmest opfordre til netop solidaritet og samarbejde – eksempelvis gennem de daglige videokonferencer, som de europæiske sundhedsministre har med hinanden.

Samtidig har en række af medlemslandene, heriblandt Danmark, Polen og Tjekkiet, i de seneste dage valgt at lukke deres grænser i et forsøg på at begrænse smittespredningen. Det er sket stik imod kommissionens anbefalinger. Og Ursula von der Leyen frygter nu også, at det vil forstyrre det indre marked, som netop er kendetegnet ved den frie bevægelighed for blandt andet mennesker og varer, og føre til, at medicinsk udstyr ikke når frem i tide.

- Tusindvis af bus- og lastbilchauffører er strandet på parkeringspladser ved interne grænseovergange, og det skaber flere helbredsrisici og forstyrrer forsyningskæderne, lød det fra kommissionsformanden.

Københavns Politi fremviser grænsekontrolsfaciliteter på øen Peberholm. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Ny retningslinje for grænsekontrol

Den svenske handelsminister, Anna Hallberg, sagde tidligere i dag til det svenske nyhedsbureau TT, at der er medicinsk udstyr, som er bestilt og betalt, der ikke kan nå frem til Sverige.

- Så har jeg ringet til mine kolleger i andre lande og påpeget det. Det har ført til løfter om frigivelse af disse leverancer. Men det går ikke, at en minister skal ringe for hver enkelt levering, sagde ministeren til det svenske nyhedsbureau.

Europa-Kommissionen har i dag lanceret nye retningslinjer for kontrollen ved grænserne, der blandt andet skal sikre, varer fortsat kan bliver tranporteret rundt.

- Det, at man vil beskytte folks helbred, skal ikke blokere for, at ting, der er absolut nødvendige, kan nå frem til patienterne, fabrikkerne og butikkerne, lød det fra Ursula von der Leyen.

Men den danske regering har dog ingen planer om at fjerne grænsekontrollen, som dog ikke gælder varer, selvom hverken Europa-Kommissionen eller Sundhedsstyrelsen anbefaler det. Og spørgsmålet er derfor også, om kommissionsformandens bønner til medlemslandene rent faktisk nytter noget.

- Kan EU’s kerneværdier holde, når medlemsstaterne handler på egen hånd, lød spørgsmålet tidligere i dag fra en journalist på et pressemøde med talspersonen for Europa-Kommissionen.

- Når man befinder sig i sådan en situation, som vi er i nu, skal man beslutte sig for, hvor man vil lægge fokus. Vil man fokusere på, om alle har opført sig på præcis den måde, vi havde håbet på på det givne tidspunkt? Eller vil man i stedet fokusere på at forbedre tingene lige nu og her? Vi fokuserer ærligt på det sidste. For der utroligt mange ting, som vi fortsat skal gøre, lød det fra talsmanden.