EU's lande vil nu arbejde endnu tættere sammen i kampen mod coronavirusset.
Det står klart, efter EU’s stats- og regeringschefer har holdt et ekstraordinært topmøde om corona-krisen i Europa.
- Virussen spreder sig med stor hast, så vi har behov for at arbejde sammen på europæisk plan. Vi er i dag blevet enige om at styrke koordineringen og erfaringsudvekslingen, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).
Normalt mødes de europæiske ledere ansigt til ansigt omkring et enormt rundbord i Bruxelles. Men i dag blev de i deres respektive hjemlande, og i stedet kommunikerede de med hinanden via videoforbindelser.
Et af målene var netop at styrke kampen mod det virus, der nu har ramt alle 27 medlemslande - ikke mindst Italien, som er blevet lukket helt ned. Og ifølge rådsformand Charles Michel, der førte ordet under mødet, er der brug for, at landene bliver langt bedre til at koordinere indsatsen mod virusset.
Sundhedsvæsnet er ellers et nationalt anliggende i EU, og derfor har der også været forskel på, hvordan landene har grebet corona-kampen an.
- Sundheds- og indenrigsminstrene skal fra nu af være i daglig kontakt for at sikre, at der er den korrekte koordinering landene imellem, lyder det fra rådsformanden.
Derudover vil de styrke forskningsindsatsen, så man hurtigst muligt kan få udviklet en vaccine mod virusset, der første gang blev opdaget i Hubei-provinsen i Kina. Europa-Kommissionen har allerede mobiliseret mere end én millard kroner til det.
Dertil vil de arbejde tættere sammen for at sikre, at der ikke pludselig opstår mangel på medicinsk udstyr som følge af krisen. Samtidig vil de forsøge at afbøde de værste økonomiske og sociale konsekvenser af virussmitten, der alene i det seneste døgn har kostet 168 personer livet i Italien.
- Vi er enige om at støtte vores hjemlige økonomier, siger statsministeren i en skriftlig udtalelse.
Ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen, der også deltog i dagens møde, vil man nu bruge "alle redskaber, der er til rådighed, for at sikre, at EU's økonomi rider stormen af".
Der vil blive lanceret en investeringsfond på knap 190 milliarder kroner, som skal hjælpe dem, der er blevet ramt. Derudover vil man gøre de finanspolitiske regler mere fleksible og blandt andet lempe på EU's statsstøtteregler, så medlemslandene kan holde hånden under de brancher og virksomheder, der lige nu kæmper med at holde sig oven vande.
Der vil blive meldt mere ud om det i slutningen af ugen.
- Vi er klar til at bruge alle nødvendige redskaber, lyder det fra rådsformand Charles Michel.
EP-profil: Indsats forvirrer
Tidligere på dagen var corona-udbruddet også på dagsordenen i Europa-Parlamentet. Her blev der også opfordret til solidaritet og yderligere koordinering landene imellem.
- Der er eksempelvis fodboldkampe i nogle lande, der finder sted med publikum, mens det i andre lande er uden. Det er forvirrende for mange mennesker, lød det fra Manfred Weber, der er formand for den kristenkonservative EPP-gruppe.
Han understregede samtidig, at man fra EU’s side bør sikre, at europæerne fremover har adgang til de lægemidler, de har brug for.
- I dag er vi afhængige af kinesiske og indiske leverandører. Det forstår borgerne ikke. Derfor bliver vi nødt til at definere, hvilke produkter vi selv kan forsyne os med, lød det fra den tyske europaparlamentariker, som tilmed opfordrede til EU-hjælp til de brancher og virksomheder, som bliver hårdt ramt af krisen.
Det samme gjorde blandt andre Iratxe Garcia Perez, der er formand for den socialdemokratiske S&D-gruppe.
- Vi skal støtte de områder, hvor der er store problemer, sagde hun under debatten.
Formand er gået i isolation
Europa-Parlamentet er allerede selv blevet påvirket af corona-smitten.
Det var egentlig meningen, at parlamentarikerne skulle have været i Strasbourg i denne uge for at afholde plenarsamling. Men på grund af udviklingen i den seneste tid besluttede parlamentets ledelse i sidste uge at afholde samlingen i Bruxelles, hvor parlamentarikerne til daglig holder til.
Samtidig har man valgt at forkorte samlingen, så den slutter allerede i dag og ikke torsdag, som ellers var planen. Derudover har parlamentets formand, italieneren David Sassoli, valgt at gå i hjemmekarantæne i de kommende to uger. I weekenden var han på besøg i Italien, og derfor har han valgt at blive hjemme i den kommende tid.
Her til eftermiddag kom det også frem, at parlamentet holder lukket hele næste uge, og at den næste plenarsamling, der skulle have fundet sted i Strasbourg om tre uger, også vil blive afholdt i den belgiske hovedstad.
Det er dog ikke kun Europa-Parlamentet, der er blevet påvirket af corona-smitten. På torsdag skulle udenrigsminister Jeppe Kofod (S) have mødtes med sine EU-kollegaer til et rådsmøde i Bruxelles. Det blev tidligere i dag udskudt på ubestemt tid. Det samme er tilfældet for det EU-rådsmøde, der skulle være blevet afholdt fredag.