- I dag vil min regering sætte en stopper for krigen mod kul. Vi sætter en stopper for job-dræbende regulativer.
Sådan lød meldingen fra Donald Trump i aftes, da han underskrev et dekret om at tilbagerulle centrale dele af sin forgænger Barack Obamas klimalovgivning.
Obamas 'Clean Power Plan' havde til formål at reducere CO2-udledningen fra kraftværker og lægge pres på de amerikanske delstater for at få dem til at skynde sig med at omstille sig fra at bruge fossile brændstoffer til grøn energi.
Med tilbagerulningen og underskriften på det nye dekret indfrier Donald Trump et af sit store valgløfter, siger DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde.
- Trump gik til valg på at styrke kulindustrien, da han mener, at den er blevet lagt for had, og at der er blevet dræbt jobs i stedet for at skabe jobs.
- Med det dekret, han underskrev i aftes, sætter han virkelig trumf bag sit løfte, fordi det i særdeleshed er netop kulindustrien, som nu må forurene mere for eksempel fra kulkraftværker, siger han.
Genopliving eller kunstig åndedræt?
Spørgsmålet er, om det kommer til at skabe flere jobs i en kulindustri, der har lidt i de senere år.
- Nogle mener, at kulindustrien nu bliver genoplivet, mens andre mener, at kulindustrien nu får kunstigt åndedræt. Efterspørgslen efter kul er faldende og har været det i lang tid - blandt andet fordi Kina ikke importerer så meget amerikansk kul som tidligere.
- I det hele taget er der fokus på andre energiformer, og kul er nok en del af fortiden mere end en del af fremtiden. Så når Donald Trump gør det her, så er det nok tvivlsomt, at det vil genoplive kulindustrien, men det kan nok gøre dødskampen lidt længere, vurderer Johannes Langkilde.
Uanset om man mener, at kul er en del af fremtiden eller hører fortiden til, så skaber Donald Trumps politik glæde blandt kulminearbejderne.
- De mennesker, som jeg besøgte i West Virginia for en måned siden, er jublende lykkelige og føler, at de nu har en præsident, der har set lyset og ikke har en forudindtaget mening om kul.
- Men miljøorganisationer og modstandere i det hele taget føler, at miljøet har lidt et stort nederlag med Donald Trumps dekret, siger Johannes Langkilde.