VIDEO Elever lægges i kister - drastiske metoder mod selvmord i Sydkorea

Flere skoler i Sydkorea sender deres elever på seminar, hvor de skal opleve deres egen død.

Se en video fra seminar, hvor elever skal opleve deres egen død. Klik på play.

Sung Ji-Yoon og hendes klassekammerater fniser og tjekker at makeuppen nu også sidder som den skal. Det er vigtigt, når man går i gymnasiet og skal have taget sit billede.

Men anledning er ret dyster. For billedet er et begravelsesbillede, og seancen er begyndelsen på en såkaldt falsk begravelse - et seminar, hvor pigerne skal iscenesætte deres egen død.

- Jeg glæder mig til at deltage, for det giver mig mulighed for at tænke over mit liv, siger 17-årige Sung Ji-Yoon.

Enormt pres

Det sydkoreanske samfund er stærk konkurrencepræget, og presset på de studerende er enormt. En undersøgelse viste sidste år, at hver tredje 15-19-årige viste tegn på depression, og Sydkorea har verdens andenhøjeste selvmordsrate – tre gange så høj som Danmark.

Omkring 40 personer begår selvmord hver eneste dag i det stærkt konkurrenceprægede land. Det er nu den hyppigste årsag til, at unge dør – foran trafikuheld og kræft.

Alvoren indfinder sig i et lokale fyldt med kister. (Foto: © Kasper Bielefeldt Nielsen, DR)

Et populært svar på den kedelige statistik er de falske begravelser. Tanken er, at man ved at gøre døden konkret indser værdien ved livet.

Afskedsbrev

I Hyowon Healing Center i hovedstaden Seoul bliver Sung Jo-Yoon og hendes klassekammerater placeret ved hver deres kiste. På bordet foran dem står deres begravelsesbillede og en bøtte med servietter.

De er her, fordi de skal læse til sygeplejersker og dermed skal arbejde med døende mennesker, men deres lærer håber også, at det kan hjælpe dem i deres eget liv.

Eleverne bliver meget berørt, når de skal skrive afskedsbrev til deres kære. (Foto: © Kasper Bielefeldt Nielsen, DR)

- Der er meget konkurrence i det koreanske samfund. Derfor får eleverne ofte stress, siger Bora Kim.

Iklædt et dødsklæde skal de nu skrive et testamente og afskedsbrev til deres kære. Brevet skal hjælpe dem til at forstå konsekvenserne af deres egen død. Rummet fyldes med snøft og gråd, mens en række af deltagerne læser deres afskedsbrev højt.

Dødsengel går rundt

Til sidst kommer selve dødsoplevelsen. Deltagerne bliver bedt om at lægge sig i hver deres kiste, mens kursuslederen – en tidligere bedemand – fortæller dem, hvordan de langsomt dør.

En mand klædt som den koreanske dødsengel går rundt og lukker alle kisterne i. Under de lukkede kistelåg ligger alle deltagerne nu og forestille sig, hvordan det ville være at være død.

Kursuslederen beskriver, hvordan døden indtræffer, mens pigerne ligger i kisten. (Foto: © Kasper Bielefeldt Nielsen, DR)

Ti minutter senere bliver kisterne åbnet igen. Den falske begravelse er forbi.

Sung Ji-Yoon træder op af sin kiste med tårerne løbende ned ad kinderne.

- Jeg har prøvet at ligge i kisten og fik at vide, at jeg skulle lade nogle ting blive der. Det har jeg gjort, og nu har jeg det bedre. Jeg føler fortrydelse og taknemmelighed. Min sjæl er mere rolig, fortæller hun.

Sung Ji-Yoon efter den falske begravelse. (Foto: © Kasper Bielefeldt Nielsen, DR)

Hyowon Healing Center er blot et af flere steder i Sydkorea, der afholder de falske begravelser. Omkring 2.000 personer tager firmaets seminar hvert år – oftest gymnasier og universiteter, der vil forebygge stress, depression og selvmord.