Venstrepartiet bremser Löfvens statsministerdrøm - for nu

Den socialdemokratiske Stefan Löfven har ikke opbakning fra Venstrepartiet, medmindre noget bliver lavet om.

Det bliver et nej tak til Stefan Löfven som statsminister, lyder det fra Venstrepartiets leder, Jonas Sjöstedt. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Der er vendt op og ned på svensk politik for tiden.

For en måned siden var det Centerpartiet, der sagde nej tak til Stefan Löfven, men denne gang er det Socialdemokraternes vanlige støtte, Venstrepartiet, som takker nej. I hvert fald som situationen er lige nu.

Det har partiets formand, Jonas Sjöstedt, netop meddelt på et pressemøde efter et møde med formand for Rigsdagen, Andreas Norlén.

- Det bliver den mest højredrejede socialdemokratiske regering, Sverige har set. Det er helt uacceptabelt, at vi stilles uden for indflydelse, siger han.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at Stefan Löfven skal til afstemning som statsminister på onsdag, siger Jonas Sjöstedt, der understregede flere gange, at partiet dog stadig ser Löfven som deres statsministerkandidat.

Men det bliver altså ikke under de nuværende omstændigheder, hvor Venstrepartiet i det regeringsforslag, der kom frem i fredags, er sat udenfor indflydelse.

Derfor håber Sjöstedt på at genoptage forhandlingerne med Löfven og sagde samtidig, at Venstrepartiets mål ikke er et nyvalg.

Partiledelsen traf deres endelige beslutning i går, og Sjöstedts udmelding kommer efter flere dages tavshed. Samtidig står den i skarp kontrast til de borgerlige partier Centerpartiet og senest De Liberale, som i går bekræftede, at de bakker op om Stefan Löfven som statsminister.

Et borgerligt aftryk

I fredags udgav de fire partier et regeringsforslag, som skal sikre en ny svensk regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet støttet af Centerpartiet og De Liberale. En udmelding som har vakt meget forundring og kritik i både det borgerlige og socialdemokratiske bagland.

For en stor del af Venstrepartiet er udsigten til en regering båret af borgerlige partier da også umulig at forene sig med. Og det er ikke blevet bedre af, at Socialdemokraterne med deres aftale med Centerpartiet har accepteret, at Venstrepartiet bliver holdt udenfor politisk indflydelse.

- Det er udelukket, at Venstrepartiet skal støtte en regering som har et grundlag om at holde Venstrepartiet uden for indflydelse. Vi må stå fast på vores politik og de vælgere, der har stemt på den, skriver Venstrepartiets afdeling i Malmø.

Stemmer Venstrepartiet aktivt imod Löfven ved onsdagens afstemning i Rigsdagen, vil han få et flertal imod sig, forudsat at Moderaterne, Kristendemokraterne og Sverigedemokraterne tilsvarende stemmer imod.

Slut på Alliancen

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, tror stadig på et samarbejde med Venstrepartiet. (Foto: © ANDERS Wiklund, Scanpix)

De borgerlige partiers opbakning til Socialdemokraternes statsministerkandidat er også blevet stærkt kritiseret af både Moderaterne og Kristendemokraterne, der nu anser den hidtil fungerende borgerlige blok, Alliancen, for at være et overstået kapitel.

Centerpartiets Annie Lööf medgav da også i fredags, at det nuværende forslag til regeringsgrundlaget ikke er optimalt, men det bedst mulige under de vanskelige omstændigheder.

Hun fremhævede dog samtidig det stærke liberale aftryk på regeringsgrundlaget, heriblandt på miljø, arbejdsmarked, migration og integration, samtidig med, at det er lykkes at holde både Venstrepartiet og Sverigedemokraterne uden for indflydelse.

Der er snart fire og en halv måned siden, svenskerne gik til valg, og siden har både Annie Lööf, Stefan Löfven og Moderaternes Ulf Kristersson forsøgt at danne regering uden held.

Andreas Norlén har fire forsøg til at finde en statsminister, og bliver de alle nedstemt i Rigsdagen, kræver den svenske grundlov, at der udskrives nyvalg.

I løbet af formiddagen har Norlén mødtes med flere af partilederne og mangler kun Kristendemokraterne, De Liberale og Miljøpartiet, hvorefter det forventes, at der nomineres en statsministerkandidat klokken 16.

Valget i Sverige

  • Valget i Sverige 9. sep. endte med, at Socialdemokraterne blev det største parti, Moderaterne næststørst og Sverigedemokraterne nummer tre.

  • Ingen af blokkene fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne har hidtil villet samarbejde med Sverigedemokraterne.