Efter fire måneders politisk dødvande i Sverige er fire af landets partier nået til enighed om et regeringsgrundlag, der kan holde Socialdemokraternes Stefan Löfven på posten som statsminister.
Det står klart, efter at baglandet i de borgerlige partier De Liberale og Centerpartiet har stemt ja til den aftale, som de to partier sammen med Socialdemokraternes og Miljøpartiets ledelse kom frem til i sidste uge.
Aftalen vil betyde, at Socialdemokraterne og det venstreorienterede Miljøpartiet vil danne regering med støtte fra Centerpartiet og De Liberale.
Det ville svare nogenlunde til, hvis de danske socialdemokrater dannede regering med støtte fra Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance.
Men at de to borgerlige partier har stemt ja til at støtte Stefan Löfven, betyder ikke, at Sverige har fået en ny regering, og at Stefan Löfven har sikret sig endnu en periode som statsminister.
- Nu er der én alvorlig trussel tilbage, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, og fortsætter:
- Det er Venstrepartiet. De vil som grundregel stemme ja til Stefan Löfven nærmest uanset hvad, fordi han er nærmere deres politik end en borgerlig statsminister.
Yderfløjspartier holdes uden for indflydelse
Men Centerpartiet har været med til at sikre, at Venstrepartiet som venstreorienteret yderfløjsparti og Sverigedemokraterne som yderparti på højrefløjen holdes uden for politisk indflydelse.
Dertil kommer, at regeringsgrundlaget vil føre til en noget mere borgerlig og liberal politik, end hvad Socialdemokraterne normalt vil stå inde for.
Derfor er det ikke længere selvsagt, at Venstrepartiet vil stemme ja til Stefan Löfven som statsminister, når der er afstemning i Rigsdagen på onsdag. Og her har han brug for, at ingen partier stemmer ham ned.
- Der er stærke kræfter i Venstrepartiet, som arbejder for, at partiet kommer til at stemme nej til Stefan Löfven som statsminister.
Hvis det sker, så vil Venstrepartiet stemme det samme som Sverigedemokraterne, Kristendemokraterne og Moderaterne, der mere eller mindre tilhører den modsatte ende af det politiske spektrum.
- Bundlinjen af det er, at så bliver Stefan Löfven ikke statsminister, og så stiger sandsynligheden for, at svenskerne skal til valg igen, siger Anna Gaarslev.
Usædvanlig aftale over midten
Stemmer Venstrepartiet alligevel ja på onsdag, vil Sverige stå i en bemærkelsesværdig politisk situation med et regeringsgrundlag, der i den grad går på tværs af den politiske midte.
- Det er usædvanligt. Især det politiske indhold er usædvanligt set med svenske socialdemokratiske øjne, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.
- Der er mange markante borgerlige mærkesager i det her, som slet ikke stemmer overens med traditionel socialdemokratisk politik, fortsætter hun.
Svenskerne gik til valg i september, men i månedsvis har partierne ikke formået at finde en statsministerkandidat og en regering, som ikke havde et flertal imod sig - blandt andet fordi flere af partierne har nægtet at lade Sverigedemokraterne få politisk indflydelse.
Men fredag eftermiddag blev Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og De Liberale enige om en aftale, der kan blive til et regeringsgrundlag.
Den aftale har været til afstemning i partiernes bagland i weekenden, og den er altså blevet stemt igennem i alle partiråd.