Også tyskerne sveder i sommerens hedebølge.
I dag er landets varmeste dag med temperaturer, der flere steder nærmer sig 40 grader, og de store floder Rhinen og Elben har suget så meget varme til sig, at fiskene er begyndt at blive kvalt.
Men det er ikke kun fiskene, som lider under de høje vandtemperaturer.
Det gør også flere af landets atomkraftværker, fortæller Dieter Majer, som er chef for atomsikkerhed i det tyske Miljøministerium.
- Når vandtemperaturerne i floderne når et bestemt punkt, må kraftværkerne ikke længere tage kølevand fra dem, og de må derfor enten skrue ned for produktionen eller helt standse driften, siger han.
Nedsmeltning og dyr strøm
I yderste konsekvens kan de varme kraftværker betyde en sikkerhedsrisiko. Selv hvis man lukker reaktorerne ned, vil de fortsætte med at genere varme, og skal derfor fortsat køles ned. Uden den nedkøling kan der ske en kernenedsmeltning i reaktorerne.
- Det er vi heldigvis langt fra i Tyskland og Europa, siger Majer.
Det er ikke kun i Tyskland, man kæmper med de høje vandtemperaturer – hedebølgens faste greb om Europa betyder, at flere atomkraftværker på kontinentet kan blive tvunget til at reducere eller lukke for produktionen, vurderer den tyske atomsikkerheds-chef.
Han tror ikke, at europæerne kommer til at mangle strøm i kontakterne. Det kan dog være, at man alternativt må satse på gaskraftværker, og det kan koste på elregningen, fortæller Dieter Majer.
- Gaskraftværkerne er dyrere i drift, og det kan få strømomkostningerne til at stige.