Den tørre sommer kan måske mærkes helt til jul. For rødkålen er blandt de grøntsager, der mangler vand på markerne lige nu.
Det tørre sommervejr har allerede gjort livet surt for landmændene, og nu truer tørken også produktionen af de sene grøntsager som gulerødder, kartofler og kål.
- Nu ønsker vi os altså virkeligt noget regn. Får vi ikke et vejrskifte, så vi får noget nedbør, vil rødkålene og kartoflerne uvilkårligt blive mindre i størrelse. Der vil ikke være tilstrækkeligt vand til at fylde knoldene og kålhovederne, siger grøntsagsavler Jens Kjeldahl fra Samsø.
- Nogen har måske købt rødkål på to-tre-fire kilo. I år skal vi indstille os på, at de bliver halvandet til to kilo, siger han.
To-tre millioner poser gulerødder tabt
Hos Denfood i Allingåbro er Henrik Jensen tredje generations gulerodsavler, og han har aldrig oplevet noget lignende.
- Det er det værste nogensinde. Og det er gået fra den ene yderlighed til den anden, for sidste sommer døjede vi med regnen, siger han.
Henrik Jensen har svært ved at høste de store gulerødder, fordi toppene lægger sig ned, før de kan blive høstet. De små får også for lidt vand til at vokse i den varme jord. Samtidigt er det svært at dyrke snackgulerødder i en ensartet størrelse.
- Jeg regner med, at udbyttet bliver 10-20 procent mindre i de marker, vi kan så. Og de marker, vi må opgive at så, mangler jo fuldstændigt. Vi kommer til at mangle to-tre millioner poser gulerødder, siger Henrik Jensen.
Det er svært at vurdere det økonomiske tab før om tre-fire måneder, når udbytte og kvalitet er kendt, siger Henrik Jensen.
- Det kan blive tre-fire-fem millioner. Jeg ved det ikke...
Han forudser også, at det bliver svært at købe halm til at dække de sene gulerødder til.
Kendte grøntsagsområder ramt
Det er især steder, der er kendte for deres grøntsager, som Samsø, Bornholm og ved Lammefjorden, der er er udsat, da de ikke har adgang til vandboringer og derfor ikke kan vande. Det fortæller konsulent i Gartnerirådgivningen Ole Scharff.
- Det er ved at være ret alvorligt. Især for de producenter, der ikke har noget vandingsvand. Dem, der godt kan vande, har frygteligt travlt med at flytte vandingsmaskinerne. Der er den store hurdle at have tid til at nå det, hvis man har en stor produktion, siger han.
Men selvom der lige nu kun er udsigt til nogle forskrumpede kålhoveder, krydser Jens Kjeldahl forsigtigt fingre for, at der også er en regnvejrssky i sigte.
- Jeg ved godt, at det ikke ser sådan ud i vejrudsigten. Men ingen kender jo vejret, før dagen er gået.
Priser vil stige
Hvis der ikke kommer rigtigt meget regn i løbet af de næste par uger, falder udbuddet, og det kan presse priserne op, siger konsulent i Gartnerirådgivningen Ole Scharff.
- Det er klart, at når udbuddet ikke er så stort, så kan det godt være, at priserne går lidt op. Især i betragtning af, at det ikke kun er Danmark, men også Holland, Tyskland og Polen, der har de samme problemer.
I forhold til de andre grøntsagsavlere i Nordeuropa er de danske bønder dog lidt bedre stillet - og det kan give konkurrencefordele, påpeger Ole Scharff.
- Faktisk står Danmark ikke så dårligt som mange andre lande, fordi vi trods har en ret stor andel, der kan vandes. Så jeg vil tro, at vi står en smule bedre i konkurrencen end lande som Polen og det østlige Tyskland.