SPD-medlemmer stemmer ja til Merkels storkoalition

De tyske socialdemokrater i SPD stemmer for at indgå i regering med CDU. 66 procent stemte ja.

Efter fem måneders venten kan Tyskland snart se frem til at få en ny regering.

Her til formiddag offentliggjorde de tyske socialdemokrater i SPD, at partimedlemmerne har sagt ja til forbundskansler Angela Merkels ny storkoalition.

66 procent af de stemmeberettigede medlemmer stemte således ja til at lade partiet indgå i en ny regering.

Den 26. februar vedtog et stort flertal af Angela Merkels partifæller i CDU at støtte koalitionsaftalen med SPD.

Der er stadig en del processer, der skal køres igennem, før Angela Merkel kan indlede sin fjerde regeringsperiode som forbundskansler.

De kommende dage skal Tysklands socialdemokrater udpege de nye ministre. Dernæst skal Forbundsdagen samles igen fra den 12. marts, hvor det ventes, at et flertal af parlamentarikere vælger Angela Merkel til ny kansler. Hun skal efterfølgende officielt udnævne ministrene, og det forventes, at en ny regering er køreklar seneste i begyndelsen af april.

Hele processen for at danne en ny regering har mildest talt været tumultarisk. Først forsøgte Angela Merkel at danne regering med Tysklands liberale parti, FDP, og det grønne parti. Da de forhandlinger gik til grunde, vendte forbundskansleren sig mod de tyske socialdemokrater i SPD.

Her havde den nu forhenværende formand, Martin Schulz, kort efter valget, der var historisk dårligt for SPD, sagt, at det var udelukket, at de ville indgå i en koalitionsregering med Merkels CDU igen.

I løbet af november begyndte Angela Merkel og Martin Schulz dog de første samtaler om muligheden for igen at indgå i regering sammen.

Her blev de i begyndelsen af året enige om et regeringsgrundlag, og Martin Schulz skulle være udenrigsminister - troede han. Men sådan gik det ikke, og det hele endte med, at Martin Schulz trak sig som formand for SPD.

REGERINGSKRISE I TYSKLAND

  • Valget til Forbundsdagen i Tyskland i september 2017 gav et mudret resultat.

  • Kansler Angela Merkels konservative i CDU/CSU indledte først regeringsforhandlinger det liberale FDP og De Grønne.

  • Da forhandlingerne brød sammen udtalte Merkel, at hun foretrak et nyvalg fremfor at danne en mindretalsregering.

  • Sammenbruddet og Merkels udmelding sendte bolden tilbage til de tyske socialdemokrater SPD, som har siddet i koalitionsregering med CDU/CSU de seneste fire år.

  • SPD har været splittet i spørgsmålet om at indgå i en ny regering, efter partiet fik sit dårligste resultat ved valget til Forbundsdagen siden 2. Verdenskrig.

  • Undervejs i forhandlingerne med CDU/CSU trak Martin Schulz sig fra posten som formand for SPD.