Korrespondent: Merkels bemærkelsesværdige sejr har kvalt de kritiske røster - for nu

Et stort flertal af Angela Merkels partifæller stemte ja til det nye regeringsgrundlag.

Hvis det står til Angela Merkels partifæller, så kan hun se frem til en fjerde runde som Tysklands forbundskansler. (Foto: © CLEMENS BILAN, Scanpix)

Angela Merkel gjorde ikke det store for at lægge skjul på sin begejstring, da det her til eftermiddag stod klart, at hendes kristendemokratiske CDU-partifæller i den grad bakker op om det nye regeringsgrundlag.

Hele 97 procent af de delegerede – hvilket svarer til 948 ud af 975 – stemte ja til den nye arbejdsplan, som den tyske kansler har brugt den seneste tid på at få forhandlet på plads med det tyske socialdemokrati, SPD.

Derved er Angela Merkel nået et skridt nærmere sin fjerde regeringsperiode som Tysklands kansler.

Og den store opbakning er på mange måder bemærkelsesværdig, siger DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Kritikken af en ny regering med socialdemokraterne har aldrig været så udtalt før. Derfor er den kæmpestore opbakning bemærkelsesværdig, siger han og fortsætter:

- Men afstemningen viser også, at når Angela Merkel udstikker en kurs, så smækker partisoldaterne hælene sammen og følger trop.

Angela Merkel stemmer her om det nye regeringsgrundlag. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Scanpix)

'Alt for socialdemokratisk'

Dagens afstemning var dog ikke helt uden kritik, understreger Michael Reiter. Flere var på talerstolen i Berlin, hvor partikongressen løb af stablen, for at ytre deres utilfreds med regeringsgrundlaget.

- Flere mener, at det er for socialdemokratisk. Og mange har forlangt, at Angela Merkel i stedet skal styre partiet mod højre for at genvinde de vælgere, der er flygtet til det nye, højrenationale parti AfD, siger Michael Reiter.

Ved forbundsdagsvalget i september sidste år fik AfD, der står for ’Alternative für Deutschland’, næsten 13 procent af stemmerne.

Angela Merkels CDU-parti fik sammen med søsterpartiet CSU blot 33 procent af stemmerne, hvilket var et stort fald siden valget i 2013, hvor de to partier til sammen fik 41,5 procent af stemmerne.

- Derudover er der også mange, der har krævet en fornyelse af partiet. Og det er først på det seneste lykkedes Angla Merkel at inddæmme den kritik ved at udnævne nye ministre, som måske kan give CDU en skarpere profil, siger DR’s Tysklands-korrespondent.

Kritik kan genopstå

På søndag er det så socialdemokraterne, der skal tage stilling til regeringsgrundlaget og til udsigten til en ny koalitionsregering med CDU/CSU.

Socialdemokraterne fik ligeledes et dårligt valg, og partiets daværende formand, Martin Schultz, havde inden valget forsvoret, at han ville indgå i en ny regeringskoalition med de borgerlige.

Hos SPD er det alle partimedlemmerne, som kan stemme om regeringsgrundlaget, og resultatet bliver offentliggjort søndag.

Men allerede nu bliver der spekuleret i, hvad Angela Merkel vil gøre, hvis socialdemokraterne vender tommelfingeren nedad til den nye regering.

- Hvis det sker, vil Angela Merkel formentlig forsøge at danne en mindretalsregering. Det har man aldrig før haft i Tyskland, og derfor er der allerede nu diskussion om, hvor længe en sådan regering i givet fald vil holde, siger Michael Reiter.

Hvis det ender med et nyvalg, så vil det oprør, som Angela Merkel foreløbig har lagt en dæmper på, højst sandsynlig bryde ud igen, vurderer DR’s korrespondent.

- Og så vil spørgsmålet igen blive rejst, om hun fortsat er den rigtige kanslerkandidat, eller om en anden og måske yngre profil i stedet skal lede partiet.

"Merkel for altid" stod der på en af de delegeredes badges. Om det sker, vil fremtiden vise. (Foto: © STEFANIE LOOS, Scanpix)