AfD i valgkampens slutspurt: Islamistisk retorik, vold og terror har rødder i Koranen

Det højreorienterede parti står i meningsmålingerne til at blive Tysklands tredje største.

De to spidskandidater Alice Weidel og Alexander Gauland fra det højreorienterede parti Alternative für Deutschland. Partiet står i meningsmålingerne til at blive Tysklands tredje største. (Foto: © AXEL SCHMIDT, Scanpix)

Lige nu holder alle i Tyskland ekstra godt øje med det højreorienterede parti Alternative für Deutschland.

Trods massiv intern ballade og en række skandalesager står partiet, der ved sidste valg ikke klarede sig over spærregrænsen, i flere meningsmålinger til at blive det tredje største parti i den tyske Forbundsdag.

Partiet blev egentlig grundlagt med mærkesager om at opløse eurosamarbejdet, men har flere gange taget et sving mod højre og har især vokset sig store på deres skarpe indvandrerkritiske holdninger.

Dem gav de i dag ekstra luft på en pressebriefing, som blev sendt direkte på partiets egen hjemmeside.

AfD: Flygtningestrømmen trækker spor

Her gentog partiets to spidskandidater Alice Weidel og Alexander Gauland under overskriften "Flygtningestrømmen trækker spor" deres holdninger til islam og indvandring, som blev kædet sammen med kriminalitet.

- Islamistisk retorik, vold og terror har rødder i Koranen og islams lære, lød det blandt andet fra Alexander Gauland under det, som han selv kaldte en "status" på islam og den nuværende situation.

Her sagde han blandt andet, at der i "mainstream-islam" ikke er religionsfrihed og ligestilling mellem kønnene, at homoseksualitet er en forbrydelse, at man oftere ser kvinder i det offentlige rum være helt tilsløret, og at imamer uden tilladelse gifter mindreårige og tillader flerkoneri.

Han fremlagde ingen dokumentation.

Et parti i vælten

Hans kvindelige sidestykke Alice Weidel tilføjede, at offentlige rum som parkeringspladser og svømmehaller var blevet "risikozoner" for kvinder.

Og de to kandidater fremlagde herefter allerede kendte dele af deres valgprogram, der blandt andet handler om mere politi, en sænkelse af den kriminelle lavalder, oprettelser af fængsler i udlandet, hvor udlændinge skal sidde, og en "tilpasning af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention", som partiet ikke længere mener er tidssvarende.

Alexander Gauland, der er tidligere CDU-politiker, har flere gange været i vælten for kontroversielle udtalelser. Sidste sommer for eksempel, hvor han sagde, at mange tyskere måske nok synes, at den sorte tyske landsholdsspiller Jerome Boateng var en god fodboldspiller, men at det nok var de færreste, der ønskede ham som nabo.

Eller som da han i sidste måned sagde, at den socialdemokratiske politiker Aydan Özuguz, der er født i Tyskland, men har tyrkiske rødder, kunne "bortskaffes".

Intern ballade

Derudover har der internt i partiet været ballade mellem den yderste højrefløj og de mere moderate stemmer om partiets retning og eksklusionen af en af topfigurerne Björn Höcke.

Flere politikere i den tyske Forbundsdag - blandt andet den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel - har da også ved flere lejligheder kaldt AfD nazister, og ingen af de etablerede partier ønsker at arbejde sammen med dem.

Men alligevel ser partiet ud til at kunne gå hen og blive det største oppositionsparti. Meningsmålingerne giver dem lige nu over 10 procent af stemmerne og flere steder spekuleres der i, om partiet i virkeligheden har endnu flere tilhængere, som blot ikke giver sig til kende i meningsmålingerne.

ALTERNATIVE FÜR DEUTSCHLAND

  • Stiftet i februar 2013 med mærksager om stop for hjælp til kriselandene og en opløsning af eurosamarbejdet.

  • Fik ved valget til Forbundsdagen samme år 4,7 procent af stemmer, hvilket lige præcis ikke var nok til at komme over spærregrænsen på fem procent.

  • Frauke Petry bliver valgt til ny formand, hvilket bliver tolket som en højredrejning i partiet, som proklamerer mere fokus på flygtninge- og indvandringspolitik.

  • I foråret 2017 bliver Alice Weidel og Alexander Gauland valgt til spidskandidater.

  • Flere partispidser er gennem tiden blev kritiseret for kontroversielle udtalelser.

  • Alexander Gauland har blandt andet sagt om den farvede tyske fodboldspiller Jérôme Boateng, at folk måske nok synes, han er en dygtig fodboldspiller, men ikke ønskede ham som nabo.

  • Står i meningsmålingerne nu til at klare sig et godt stykke over spærregrænsen.

  • Er repræsenteret i 13 af Tysklands 16 delstatsparlamenter.