En valgdebat på den store tyske tv-station ZDF tog i går en uventet drejning.
Pludselig foldede spidskandidat Alice Weidel fra det højreorienterede Alternative für Deutschland (AfD) sine noter sammen og udvandrede fra det publikumsfyldte tv-studie.
Politikerne i programmet 'Hvordan går det, Tyskland?" var kommet til temaet asylpolitik og integration, da det gik galt.
Først afbrød Alice Weidel den konservative Andreas Scheuer (CSU) i en talestrøm med spørgsmålet: "Så illegal indvandring skal altså legaliseres?"
Han svarede så igen ved at bede Weidel tage afstand fra sin partikollega Björn Höcke, som i Tyskland har været under massiv kritik for en række radikale udtalelser.
Höcke har blandt andet måttet undskylde, at han kaldte et Holocaust-mindemærke i Berlin for en "skændsel" og for sine ytringer om, at der erindringspolitisk er brug for en "180 graders drejning". Og på netmedier som Vice og Huffington Post har brugerne kunne tage quizzer som "Hvem sagde det: Höcke eller Hitler?"
- For mig at se er han ikke andet end en højreradikal, sagde Andreas Scheuer om Höcke.
https://twitter.com/ZDFheute/status/905152316545703936
Alice Weidel svar på opfordringen til at tage afstand fra Höcke var at udvandre, og i de tyske medier bliver der i dag analyseret på den handling.
Selv forklarede hun kort efter på Twitter, at hun var gået i vrede over ordføreren, som ikke havde ladet hende tale ud.
I avisen Zeit bliver Alice Weidels udvandring læst ind i uenighederne mellem partiets yderste højrefløj og de mere moderate stemmer.
Hvad laver hun i partitoppen?
Fløjene blev især skarpt tegnet op efter partikongressen i april, hvor Alice Weidel sammen med Alexander Gauland, der anses som en del af den yderste højrefløj i partiet, blev valgt til spidskandidater for partiet.
Men valget af Alice Weidel var for mange AfD-medlemmer kontroversielt, og Alexander Gauland fortæller til Zeit, om de mange vrede breve fra partifæller, der spurgte, hvad "sådan en" som hende lavede i partitoppen.
At det spørgsmål kommer er ikke så underligt, for Alice Weidel er ikke prototypen på en AfD-politiker.
Den 38-årige kvinde er virksomhedskonsulent og har blandt andet været ansat i investeringsbanken Goldman Sachs. Hun har skrevet en doktorafhandling i økonomi, har boet flere år i Kina og taler flydende mandarin.
Privat har hun to børn med en kvindelig filmproducent, der har rødder i Sri Lanka og bor i Schweiz, hvor Weidel også bor, når hun altså ikke bor i sin bolig i Tyskland.
At hun er lesbisk kan man selvfølgelig sige er sagen uvedkommende. Men så alligevel ikke, når man tager hendes partis familiepolitik i betragtning.
Alternative für Deutschland skriver blandt andet i deres partiprogram, at de ønsker den traditionelle familie med far, mor og børn i centrum for familiepolitikken. Derudover vil de have et opgør med den relativering af kønnene, som partiet mener nedvurderer de "naturgivne forskelle mellem kønnene".
Alice Weidel ved godt, at det er en modsætning, som er svær at forstå for mange. Hun har ifølge Zeit sagt nej til at lade sig interviewe og har den seneste tid tonet sit personlige liv ned.
Alternative für Deutschland
- •
Stiftet i februar 2013 med mærksager om stop for hjælp til kriselandene og en opløsning af eurosamarbejdet.
- •
Fik ved valget til Forbundsdagen samme år 4,7 procent af stemmer, hvilket lige præcis ikke var nok til at komme over spærregrænsen på fem procent.
- •
Kemikeren Frauke Petry bliver valgt til ny formand, hvilket bliver tolket som en højredrejning i partiet, som proklamerer mere fokus på flygtninge- og indvandringspolitik
- •
I foråret 2017 bliver Alice Weidel og Alexander Gauland valgt til spidskandidater for partiet, hvilket ses som endnu en højredrejning.
- •
Flere topmedlemmer er gennem tiden blev kritiseret for kontroversielle udtalelser.
- •
Alexander Gauland har blandt andet om den farvede tyske fodboldspiller Jérôme Boateng sagt, at folk synes, han er en dygtig fodboldspiller, men at de ikke kunne tænke sig ham som nabo.
- •
Står i meningsmålingerne nu til at klare sig over spærregrænsen
- •
Er repræsenteret i 13 af Tysklands 16 delstatsparlamenter
- Alice tror måske, at hun repræsenterer begge fløje i partiet lige meget, selvom hun selv har oplevet, at den ene fløj, når det kommer til stykket, tager afstand fra hende, siger AfD-formand Frauke Petry ifølge Zeit.
- Hun har forsøgt at nærme sig den fløj i sine udtalelser. Og samtidig støder hun så de mere moderate i partiet væk, siger hun.
Hendes levevis er dog ikke det eneste, der har skaffet hende modstand fra den mest radikale fløj i partiet. Alice Weidel bakkede i sin tid også op om ekskluderingen af Björn Höcke, som efter en afstemning fik lov at blive i partiet.
Og det er måske også grunden til, at mange kommentatorer i dag spekulerer i, om Weidel gik fra tv-showet for simpelthen at slippe for at svare på, om hun tager afstand fra Höcke.