Sveriges sikkerhedspoliti slår alarm: Flere forsøger at angribe og påvirke valget

Säpo understreger, at de er forberedt på cyberangreb.

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har oplevet stigende aktivitet frem mod valget. Heriblandt angreb mod myndigheder og organisationer, der er knyttet til valget. (Foto: © 10010 Janerik Henriksson/TT, Janerik Henriksson/TT)

Skal Sveriges næste statsminister hedde Stefan Löfven, Ulf Pettersson, Jimmie Åkesson eller noget helt fjerde?

Det er spørgsmålet, som de svenske vælgere skal tage stilling til, når de skal til valg søndag den 9. september.

Men ifølge det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, er det ikke blot de enkelte partier, der forsøger at præge vælgernes krydser på stemmesedlen.

Säpo har nemlig oplevet en stigning i antallet af aktiviteter, der både har til formål at påvirke svenskernes tillid til selve valget og til hele den demokratiske proces i Sverige.

Det drejer sig eksempelvis om hackingangreb mod myndigheder og organisationer, der på den ene eller anden måde er tilknyttet valget.

- Vi har oplevet øget aktivitet sammenholdt med det seneste valg i 2014 og situationen i de seneste år. Det er blandt andet tale om aktiviteter på den digitale front, heriblandt cyberangreb, belastningsangreb og automatiserede konti på de sociale medier, siger Linda Escar, der er vicedirektør hos sikkerhedspolitiet, til SVT.

Russiske medier beretter om kaos

Vicedirektøren ønsker ikke at gå i detaljer om, hvem der helt konkret er blevet angrebet, eller hvem der står bag.

- Vi ser på en bred vifte af aktiviteter og hændelser. Det er et puslespil at finde ud af, hvem der står bag de enkelte aktiviteter, og det er noget, vi skal udrede sammen med resten af vores efterretningsvæsen. Det vil sandsynligvis ikke være klar før efter valget, siger Linda Escar til SVT.

Säpo understreger dog, at der er intet, der tyder på, at der er tale om angreb, som er orkestreret af en fremmed magt.

Men ifølge sikkerhedspolitiet er der fremmede magter, som ”ønsker at polarisere og skabe splittelse ved at få Sverige til at fremstå som et land i kaos”.

- De russiske medier har eksempelvis bragt mange billeder og artikler om bilbrandene i Vestsverige og om demonstrationer i Stockholm for at få Sverige til at fremstå kaotisk, lyder det i en udtalelse fra sikkerhedspolitiet.

Der er i den seneste tid blevet sat ild til flere biler i blandt andet Göteborg. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Kan også ske i Danmark

Sverige er ikke det eneste land, der har oplevet, at forskellige aktører forsøger at påvirke valghandlingen i landet.

Under det seneste præsidentvalg i USA forsøgte den russiske regering ifølge de amerikanske efterretningstjenester at underminere amerikanernes tillid til den demokratiske proces og få den republikanske Donald Trump valgt til præsidentposten.

Ifølge en fællesrapport fra CIA, FBI og NSA skete det blandt andet gennem hacking og ved at sprede falske nyheder på sociale medier som Facebook og Twitter.

Da franskmændene sidste år skulle vælge deres næste præsident, blev landets nuværende præsident, Emmanuel Macron, udsat for et massivt hackerangreb blot få dage før valgdagen. Her blev en lang række dokumenter stjålet og efterfølgende delt på nettet.

Herhjemme har Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, også understreget, at det næste folketingsvalg, der skal finde sted senest den 19. juni næste år, er et oplagt mål for hackere og fremmede stater, der ønsker at præge den demokratiske proces herhjemme.

Säpo er forberedt

Der har tidligere under valget været meldinger om, at grupper af anonyme højreradikale aktivister forsøger at sprede såkaldt "hatefacts" på nettet for at påvirke det svenske valg.

Og i går kunne Forsvarets Forskningsinstitut i Sverige fortælle, at der i de seneste uger har været en stigning i antallet af automatiserede konti på de sociale medier, de såkaldte 'chatbots', som har til formål at blande sig i den politiske debat.

Säpo understreger da også, at de forskellige angreb ikke kommer som en overraskelse for dem.

Og man forventer heller ikke, at det vil præge det endelige valgresultat.

- Vi kan se, at det forebyggende arbejde, vi har lavet siden begyndelsen af 2017, har haft en effekt. Vi er mere bevidste og årvågne om det i dag, og vi er blevet mere modstandsdygtigt, lyder det fra Linda Escar.

- Derudover har vi et valgsystem, der er svært at påvirke, og det betyder, at vi få legitimt valgresultatet, siger hun.

SIkkerhedspolitiet opfordrer dog svenskerne til at være kildekritiske, når de eksempelvis læser om valget.

- Hvis man opdager noget, der virker mærkeligt, skal man rapportere det til de ansvarlige myndigheder, siger hun.