Moderaternes dilemma: Sverigedemokraterne kan blive adgangsbilletten til regeringsdannelse

Moderaterne har afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne, men et flertal af partiets vælgere ser anderledes på det.

De borgerlige partiers statsministerkandidat, Ulf Kristersson fra Moderaterne, kan blive nødt til at række hånden ud efter Sverigedemokraterna, mener Anna Gaarslev. (Foto: © Stina Stjernkvist/TT, Scanpix)

Forud for det svenske valg i morgen bokser det næststørste parti, Moderaterne, med et dilemma.

Partiet står til at gå tilbage i meningsmålingerne, og dermed kan de borgerlige partiers statsministerkandidat, Ulf Kristersson, være nødsaget til at bede Sverigedemokraterne om hjælp, hvis han skal have mulighed for at danne regering.

Men Moderaterne har tidligere, sammen med resten af de svenske partier, afvist at samarbejde med Sverigedemokraterna, der særligt kritiserer den svenske udlændingepolitik.

På trods af tidligere afvisninger, vil der dog ikke lyde ramaskrig i de borgerlige kredse, hvis Ulf Kristersson rækker hånden ud efter Sverigedemokraterne og deres leder Jimmie Åkesson, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- En stor del af hans vælgere ser gerne et samarbejde med Sverigedemokraterne.

Sverigedemokraterne kan skabe flertal

Situationen før valget i morgen er tæt.

Ifølge meningsmålingerne kan både den rød-grønne blok og den blå alliance mønstre 40 procent af vælgerne, og det betyder, at de 20 procent, som Sverigedemokraterne står til at få, bliver afgørende.

Ifølge Anna Gaarslev skal målingerne behandles varsomt - men det afgørende er, at ingen af de to blokke ser ud til at kunne skabe et flertal på egen hånd, siger hun.

- Dermed kan det blive svært for en regering at overleve, fordi Sverigedemokraterne sidder i en meget vigtig rolle og får magt til at skabe et flertal, der kan fælle en regering, siger hun.

Tre muligheder

Hvis Moderaterne ender med en situation, hvor de ikke selv kan skabe et flertal, er de altså nødsaget til at forsøge på anden vis.

Det betyder, at de enten skal bryde blokkene op, lave et samarbejde hen over midten eller overgive sig til et samarbejde med Sverigedemokraterne.

Ifølge Anna Gaarslev er det derfor ikke længere sikkert, at afvisningen af Jimmie Åkesson stadig står ved magt, siger hun.

- Den politiske stabilitet, der har præget svensk politik i årtier, er for længst væk.