Hvis vi danskere skulle leve som briter...

...ville færre af os blive skilt, vi ville drikke markant mere te, og vi ville have mere på sidebenene.

Selvom de danske vikinger satte deres præg på især England for lidt mere end 1.200 år siden, er vi ret forskellige fra vores naboer på den anden side af Nordsøen.

DR Nyheder har sammenlignet en række data fra Storbritannien med data fra Danmark.

Pints, pubs og højt BMI

Briterne har en tradition for at gå på pub, og det ses også i deres alkoholforbrug. Briterne er glade for deres pints, og de indtager hele 67 liter øl om året. Men vi danskere er faktisk næsten ligeså glade for øl. Vi drikker nemlig 60 liter øl om året. Det viser tal fra Statista.

Det er svært at sige, om det er øllene, der sætter sig på sidebenene, men ifølge tal fra Eurostat er mange briter overvægtige. Over halvdelen af alle over 18 år er overvægtige eller fede – faktisk hele 55,7 procent. I Danmark er det lige under halvdelen af befolkningen, der er er overvægtige eller fede – 47,7 procent.

Briterne er ikke kun glade for drikkevarer med promiller. Det kommer nok ikke som en stor nyhed, men briterne er nogle af de største te-drikkere i verden. De er faktisk det tredje mest te-drikkende folkefærd i verden – kun overgået af tyrkerne og irerne. I Storbritannien har de et årligt forbrug på 1,9 kilo te per indbygger, mens tallet i Danmark kun er 0,14 kilo.

Mindre ferie, mere arbejde

Selvom du måske tit møder ferieglade briter, når du er sydpå, rejser de faktisk mindre end os. 8 ud af 10 danskere rejser på ferie for fornøjelsens skyld ifølge tal fra Statista, mens det kun er lidt mere end hver sjette brite, der tager på ferie.

Når de ikke daser så meget i solbeskinnet hængekøje, hænger det måske også sammen med, at de arbejder mere end os. Det viser tal fra OECD. Med en gennemsnitlig arbejdsuge på 42 timer, knokler en fuldtidsarbejde brite nemlig fem timer mere ugentligt end os.

Det er også kun 4,4 procent af den britiske arbejdsstyrke, der ikke har et arbejde, mens det tal er 5,7 procent i Danmark, ifølge Eurostat.

Hvis man ser babyproduktion som et arbejde, er vi næsten lige hårdtarbejdende. Der bliver nemlig født næsten ligeså mange børn i Danmark, som der gør i Storbritannien.

Bagud på ligestillingen, men stærk på ægteskab

Efter skolegang og ude på arbejdsmarkedet ender den gennemsnitlige brite med en løn på 111 kroner i timen, mens vi i Danmark sniger os op på hele 191 kroner i timen ifølge Eurostat.

Det er ikke kun på lønniveauet, vi er foran. Ser man på tal for ligestillingen, får de danske kvinder i gennemsnit 15 procent mindre i løn end mændene, mens de britiske kvinder får 21 procent mindre i løn end deres mandlige kollegaer.

Selvom briterne er på vej til at blive skilt fra EU, så er ægteskabelige opbrud ikke noget, de gør særligt meget i. De er tilsyneladende bedre til at pleje deres ægteskaber, end vi danskere er.

Deres skilsmisserate er betydeligt lavere end vores, der er en af de højeste i Europa. Sidste år blev knapt to ud af 1.000 personer skilt i Storbritannien sidste år, mens det tal var halvanden gang højere for os danskere. Det viser tal fra Eurostat.

Kilder: Eurostat, Statista og OECD.

Artiklen er redigeret den 8. juni klokken 12: Et afsnit om indtagelsen af ren spiritus er fjernet fra teksten på grund af fejlagtige oplysninger, ligesom også et afsnit om skolebørn er fjernet. De samme oplysninger er redigeret ud af videoen, hvori også ledighedstal er korrigeret.