Den britiske premierminister Theresa May bliver nu hængt ud af EU Parlamentets brexit-forhandler Guy Verhofstadt, der kalder Theresa May for en 'politisk opportunist'.
- Teorien, som nogen er kommet frem til, om, at Theresa May har ønsket valg på grund af brexit for at sikre en bedre aftale med EU, er meningsløs, siger han.
Premierministeren ønskede parlamentsvalg den 8. juni med et argument om at sikre befolkningens mandat til de kommende forhandlinger med EU, da parlamentet er splittet om, hvordan brexit skal foregå.
Hun udtalte i den forbindelse, at alle stemmer til de konservative 'vil gøre mig stærkere, når jeg skal forhandle for Storbritannien med EU'.
Men Guy Verhofstadt beskylder i en kommentar i britiske The Observer, Theresa May for at være motiveret til at udskrive valg af partipolitiske hensyn og ikke af hensyn til befolkningen.
Men han slår fast, at en stor sejr og mere magt til de konservative, ikke vil ændre noget som helst i forhandlingerne.
- Vi kan kun konkludere, at mange britiske politikere og medier stadig ikke har fattet, hvordan artikel 50 fungerer i praksis. Vil valget af flere konservative parlamentmedlemmer give Theresa May en bedre chance for at få en bedre brexit-aftale? For dem, der sidder rundt om bordet i Bruxelles, er det irrelevant, skriver Guy Verhofstadt.
Ingen har fattet artikel 50
Guy Verhofstadt, der er tidligere belgisk premierminister, kommer til at spille en nøglerolle i brexit-forhandlingerne.
Han beskriver Theresa Mays udskrivelse af valg som en magthandling af det konservative parti, der vil udnytte Labours interne uro til at sikre sig yderligere fem år på tronen, før konsekvenserne af brexit for alvor rammer.
Briternes udmeldelse af EU fandt officielt sted den 29. marts. Indenfor to år skal der være forhandlet en aftale på plads.
Lissabon-traktatens artikel 50:
- •
Enhver medlemsstat kan i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser beslutte at udtræde af Unionen.
- •
Hvis en medlemsstat beslutter at udtræde, meddeler den det til Det Europæiske Råd.
- •
Traktaterne ophører med at finde anvendelse på den pågældende medlemsstat på datoen for udtrædelsesaftalens ikrafttræden eller, hvis en sådan aftale ikke foreligger, to år efter meddelelsen i stk. 2, medmindre Det Europæiske Råd efter aftale med den pågældende medlemsstat med enstemmighed beslutter at forlænge denne frist.
- •
Kilde: Folketingets EU-Oplysning