Uerfaren regeringsleder får grønt lys af præsidenten i Italien

Vejen er banet for protestregering, der vækker bekymring i både EU og på finansmarkederne.

Giuseppe Conte ankommer til samtalen med præsidenten i Rom. (Foto: © REMO CASILLI, Scanpix)

To EU-skeptiske og udlændingekritiske partier er nu tæt på at kunne danne regering i Italien.

Italiens præsident, Sergio Mattarella, har givet den hidtil ukendte juraprofessor Giuseppe Conte mandat som premierminister for en regering, der består af protestpartiet Femstjernebevægelsen og det stærkt højreorienterede Lega.

Det oplyser en talsmand for Italiens præsident.

Giuseppe Conte skal nu lave en ministerliste, som præsidenten skal godkende, før regeringen kan blive taget i ed, skriver Reuters.

Analytikere betegner Giuseppe Conte som en kompromiskandidat. De forventer, at det i virkeligheden bliver Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio, og Legas frontfigur, Matteo Salvini, som kommer til at tegne regeringen i fællesskab.

Tvivl om CV

Præsident Mattarella tog sig god tid, inden han kaldte Giuseppe Conte til samtale i Rom i dag.

Giuseppe Conte, der tilhører Femstjernebevægelsen, blev udpeget som koalitionens foretrukne premierminister for to dage siden.

Men kort tid efter udnævnelsen opstod der tvivl om, hvorvidt kandidaten havde pyntet på sit offentlige CV.

Italienske medier som avisen La Repubblica oplyser derudover, at præsidenten har været bekymret over den kommende regerings valg af euroskeptikeren Paolo Savona som ny økonomiminister. Den 81-årige økonom har tidligere betegnet Italiens indtræden i den fælles valuta som en "historisk fejl".

Optræk til strid med EU

Regeringssamarbejdet mellem Femstjernebevægelsen og Lega vækker betydelig bekymring i både EU og på finansmarkederne.

I sit regeringsprogram lægger protestpartierne op til øge statens udgifter i sådan en grad, at det kan komme i konflikt med EU's finans- og stabilitetspagt.

Andre punkter i programmet kan føre til brud på reglerne i EU's bankunion, og så lægger Italiens nye magthavere op til en markant mere venlig linje overfor Rusland. Partierne skriver, at man bør se Rusland som en partner og hæve sanktionerne mod landet.