Ryborg: EU-skeptiske sejrherrer i Italien får det svært i Bruxelles

Historien viser, at protestbevægelser har svært ved at levere på deres EU-valgløfter.

Silvio Berlusconi tørrer sveden af panden på sin koalitionspartner Matteo Salvini fra højrepartiet Lega. (Foto: © Domenico Stinellis, Scanpix)

Europas førende EU-modstandere jubler over valget i Italien, som gav stor fremgang til protestbevægelserne Lega og Femstjernebevægelsen, der begge er skeptiske overfor EU.

Lederen af det højrenationale Front National i Frankrig, Marine Le Pen, skriver på Twitter, at EU har haft en "dårlig aften", mens Storbritanniens førende EU-modstander, Nigel Farage fra UK Independence Party, lykønsker "mine kollegaer" i Femstjernebevægelsen med titlen som Italiens største parti.

Uenige om skepsis

Det er dog endnu uvist, om Italien kommer til at føre en markant mere EU-kritisk linje efter valget.

For det første er de to sejrherrer ikke enige om forholdet til EU.

- Det højreorienterede Lega er et klassisk modstanderparti: Man er modstandere af euroen og er skeptisk overfor det europæiske samarbejde, som det ser ud i dag, forklarer Niels Kvale, udlandsredaktør og tidligere korrespondent i Italien for DR Nyheder.

- Men når det kommer til Femstjernebevægelsen, er det noget svære at blive klog på, hvad deres europæiske politik egentlig er, fordi bevægelsen bevidst har været meget tvetydige. Man siger, at man er tilhænger af et europæisk samarbejde, men ikke som det ser ud i dag.

Femstjernerne ønsker blandt bedre beskyttelse af italienske produkter, en ændret migrationspolitik, og så har man tidligere flirtet med en folkeafstemning om euroen. Bevægelsens leder, Luigi Di Maio, har dog i valgkampen slået fast, at man indtil videre ønsker at blive i EU og euroen.

Solid erfaring med kritikere

EU-toppen i Bruxelles har endnu ikke reageret på valgresultatet i Italien. Men selvom man næppe er begejstret, er situationen på samme tid ikke ny.

EU-skeptiske partier har tidligere fået regeringsmagten i Italien, Grækenland, Østrig, Polen og Ungarn, påpeger EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg:

- Efterhånden har man en del erfaring i Bruxelles med EU-skeptikere af forskellig art.

Ole Ryborg påpeger, at kritikerne ofte har svært ved at opfylde deres valgløfter, når de møder EU-systemet.

- Hver gang sker der lidt det samme: At når man skal forhandle med Bruxelles, så opdager politikere, der i valgkampen har præsenteret nogle lette og tillokkende løsninger, at virkeligheden ofte er mere kompliceret.

Problemer for Østeuropa

Ole Ryborg vurderer dog, at valget i Italien kan få en meget konkret betydning for eksempelvis EU's flygtningepolitik.

- Lige nu diskuterer man EU's politik overfor flygtninge og migranter, og med Tyskland i spidsen er der et krav om, at hvis lande skal blive ved med at modtage for eksempel regional støtte fra EU, så skal de være mere solidariske i håndteringen af flygtninge og migranter.

- Og med det valgresultat, vi ser i Italien, så er der ingen tvivl for mig om, at det er et krav, som Italien vil stille sig meget kraftigt bag ved.

Det er især EU-lande i Østeuropa, som får kritik for, at de ikke løfter deres del af opgaven med flygtninge og migranter.

- Så hvis jeg var polak eller ungarer, ville jeg være stærkt bekymret lige nu, siger Ole Ryborg.

Han forventer også, at Italien efter valget vil kræve at skulle betale mindre til den fælles EU-kasse, og at landet mere markant vil bakke op om de reformer af eurozonen, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, står i spidsen for.