Der er blevet rusket godt og grundigt op i det politiske landskab i Italien, efter at italienerne i går gik til parlamentsvalg.
Med over halvdelen af stemmerne talt op, tegner protestpartierne sig som valgets vindere, heriblandt det indvandrerkritiske Lega og ikke mindst den systemkritiske Femstjernebevægelse med komikeren Beppe Grillo i front.
Hver tredje italiener satte sit kryds ved Femstjernebevægelsen, som står til at blive Italiens største parti med over 32 procent af stemmerne. Det er en fremgang på syv procent siden sidste valg. De regerende socialdemokrater står derimod til at få under 20 procent af stemmerne.
Folk har stemt med følelserne, mener Andrea Mosena, som DR Nyheder mødte på gaden i Rom her til morgen.
- Der er så lidt respekt for vores institutioner, at man bare vil gøre rent bord og starte fra bunden igen. Vælgerne har lyst til at lave rod i det eksisterende, fortæller han.
Femstjernebevægelsen er at foretrække frem for alternativet, mener universitetsstuderende Danielle Verdis.
- Det var det bedste resultat - hvis man ser på alternativet. Så jeg er ikke særligt positiv, men samtidig var det det bedste, der kunne ske, for jeg var meget bekymret for, at Berlusconi skulle komme igen, fortæller hun.
- De tænker som os
Mange tror, at Femstjernebevægelsen kan være med til at skabe reel forandring i Italien – faktisk mener nogle, at partiet er de eneste, der kan. En af dem er Simone Nunnari, der arbejder som hotelreceptionist i den italienske hovedstad.
- Jeg tror, italienerne er trætte af de andre partier og de begynder at forstå, at Femstjernebevægelsen er de eneste, der kan gøre noget for det her land.
- Måske begynder man at forstå, at de andre partier aldrig har fungeret. Femstjernebevægelsen er de eneste, der forstår italienerne. De tænker ligesom os, siger han.
For andre fylder bekymringen for, om bevægelsen har nok politisk erfaring nok til at lede landet, meget.
- Jeg er ikke sikker på, at de er stand til at lede landet. Det tror jeg, mange er bekymrede for, fortæller Filippo D'Amando, der arbejder som researcher i Rom.
- Det er godt at have nye mennesker med nye og friske idéer, men hvis de ikke har den nødvendige forståelse af, hvordan det i virkeligheden fungerer i regeringen, så er det svært at have tiltro til Femstjernebevægelsen.
Det nye ansigt
Trods omvæltningen i det politiske landskab har ingen af protestpartierne fået mandater nok til at danne regering på egen hånd.
Centrum-højrealliancen mellem Lega og Forza Italia, Berlusconis parti, kan ikke samle mandater nok, og Femstjernebevægelsen har tidligere kategorisk afvist at indgå i politiske alliancer.
Derfor er det endnu uvist, hvordan landets ledelse i de kommende år vil komme til at se ud - og om det er muligt at danne en stærk og stabil regering. En af dem, der håber på det bedste, er musikeren Davide Perucci.
- Vi må vente og se, hvilke alliancer Femstjernebevægelsen danner. Men det er nyt ansigt på den politiske scene i Italien – og det er godt.
- Jeg håber, de skaber noget nyt. Det er vores håb, italienernes håb, siger Davide Perucci.