Gårsdagens parlamentsvalg i Italien blev en barsk omgang for landets socialdemokrater i Det Demokratiske Parti.
Partiet har ifølge den foreløbige optælling fået blot 18,7 procent af stemmerne, hvilket er et stort fald sammenlignet med det seneste parlamentsvalg i 2013, hvor det fik godt hver fjerde stemme.
Og det dårlige valgresultatet har nu fået centrumvenstrepartiets leder, Matteo Renzi, til at trække sig fra sin post.
Det har han netop oplyst på et pressemøde i Rom.
- Jeg vil indlysende nok træde tilbage som leder, siger Renzi.
Ifølge den 43-årige Matteo Renzi, der var landets premierminister indtil 2016, vil partiet nu være i opposition i det næste parlament.
Og han understreger, at partiet ikke vil deltage i en regering, hvor enten Femstjernebevægelsen eller højrefløjspartiet Lega, som har en stærk indvandrerkritisk linje, står i spidsen.
Femstjernebevægelsen blev valgets største med 33,7 procent af stemmerne, viser den seneste optælling fra det italienske indenrigsministerium.
Lega fik derimod 17,4 procent af stemmerne, hvilket gør det til det største parti på centrumhøjrefløjen.
Bred afvisning af det bestående
Parlamentsvalget blev på mange måder en hård omgang for Italiens etablerede partier.
Over halvdelen af vælgerne valgte nemlig at stemme på partier, der i modsætning til Det Demokratiske Parti er kritiske over for EU-samarbejdet og det gamle politiske system.
- Italienerne er vant til mudrede resultater, politisk kaos og mærkelige alliancer. Men det er noget nyt, at der har været en så bred afvisning af det bestående, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.
Samlet set fik centrumhøjre-koalitionen 37 procent af stemmerne, hvilket gør den til den største blok efter valget. Til sammenligning fik venstrefløjspartierne med Det Demokratiske Parti i spidsen blot 22,6 procent af stemmerne.
Det er dog ikke nok til, at højrefløjspartierne alene kan få flertal i det italienske parlament. Men Matteo Salvini, der er leder af Lega, har tidligere i dag udtalt, at han er åben for samarbejde med alle partier, men at han samtidig udelukker en bred koalitionsregering.
Femstjernebevægelsen, der tidligere har afvist at indgå i politiske alliancer, har meddelt, at det vil være "en søjle" i en kommende regering.
Derfor ser de kommende regeringsforhandlinger ud til at blive langvarige, lyder vurderingen fra Anna Gaarslev.
- Lige nu er der to mænd, der begge erklærer sig som valgets store vindere, og som mener, at det er dem, der skal have ansvaret for at danne regering. Nu er det op til den italienske præsident at bestemme, hvem der skal stå i spidsen for første forhandlingsrunde, siger DR's korrespondent.