Italiens 'millennial'-partileder trækker i trådene i ny regering

Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio kritiseres for at mangle erfaring fra den virkelige verden.

Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio stiller op til en selfie under sin valgkampagne i Napoli. (Foto: © CIRO DE LUCA, Scanpix)

Hvad har lederen af det største parti i Italiens kommende regering til fælles med den franske præsident og Østrigs kansler?

Jo, de er såmænd alle tæt på den såkaldte 'millennial'-generation, som kom til verden i årene omkring 1980 og frem til midt-90'erne.

Den 31-årige ulasteligt klædte leder af den italienske Femstjernebevægelse, Luigi Di Maio, fik i dag godkendt sin regeringsleder, Giuseppe Conte, af Italiens præsident og får selv ansvar for arbejds - og socialministeriet udover posten som vicepremierminister.

Dermed er vejen banet for et opsigtsvækkende regeringssamarbejde mellem protestpartiet Femstjernebevægelsen og det stærkt højreorienterede parti Lega.

Analytikere betegner den politisk uerfarne Giuseppe Conte som en kompromiskandidat og forventer, at det i virkeligheden bliver Luigi Di Maio og Legas leder, Matteo Salvini, som kommer til at tegne regeringen i fællesskab.

Femstjernebevægelsens stifter, Beppe Grillo (tv.) ses her sammen med den nuværende leder, Luigi Di Maio, før valget i marts. (Foto: © tony Gentile, Scanpix)

Forskellen på Luigi Di Maio og Femstjernebevægelsens stifter, den 69-årige komiker Beppe Grillo, er til at få øje på.

- Nu er det tid for de unge mennesker i Europa at komme til, lød det fra Luigi Di Maio sidste år.

Manden, der er blevet ansigtet udadtil for Femstjernebevægelsen, har gjort politisk lynkarriere, og som bare 26-årig blev han valgt som næstformand i det italienske underhus.

Arbejdede på SSC Napolis hjemmebane

Hans CV er dog lidt en blandet landhandel, hvorfor hans kritikere også har fremhævet, at blandt hans mangler er erfaring fra "den virkelige verden."

Som den ældste af en søskendeflok på tre, født ind i en konservativ, katolsk middelkassefamilie er Luigi Di Maio vokset op i udkanten af Napoli.

Moderen var lærer og faderen en mindre forretningsdrivende, og selvom han sikrede sig udmærkede karakterer i skolen, kunne hverken studierne som it-ingeniør eller jura holde den unge mands interesse.

Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio. (Foto: © tony Gentile, Scanpix)

Studierne blev droppet, og i stedet klarede Luigi Di Maio sig med småjobs, blandt andet indenfor digital markedsføring og ikke mindst som steward på hjemmebanen for fodboldholdet SSC Napoli.

Tiltrækker de unge

Men da han blev aktiv i Femstjernebevægelsen, blev kursen tydelig. Protestbevægelsen, der formedes på internettet tilbage i 2009, blev stiftet af komikeren Begge Grillo, og han fik hurtigt øjnene op for den unge Luigi Di Maio.

Med sine holdninger mod migration og EU blev han for bevægelsen, der i begyndelsen ledte kampagner under mottoet 'Vaffanculo" (pis af, red.), det perfekte ansigt udadtil.

Femstjernebevægelsen Luigi Di Maio har tiltrukket unge vælgere til partiet. (Foto: © CIRO DE LUCA, Scanpix)

Som Femstjernebevægelsens kandidat ved valget i 2013, flokkedes unge, fattige syditalienere om Di Maios. Løfterne om at gøre noget ved fattigdom, korruption og EU's indblanding i nationalpolitik gav medvind.

Med Luigi Di Maio i spidsen er Femstjernebevægelsen imidlertid også slået ind på en mere moderat kurs end under Beppe Grillo - særligt i forhold til spørgsmålet om euroen, som han ikke ser nødvendig at afholde afstemning om.

Kritikere har af samme årsag kaldt ham en kamæleon og en marionetdukke med henvisning til, at det stadig er Beppe Grillo, der trækker i trådene.

- Han er ikke populist, og han er ikke moderat. Mest af alt er han en opfindelse. Han er valgt til at stå i spidsen, fordi han er mindre farlig, har Anna Ascani fra centrumvenstre-partiet, Demokraterne, sagt.

Stor valgsejr

32 procent af de italienske vælgere satte sit kryds ved Luigi Di Maio og Femstjernebevægelsen ved valget i marts, og på valgdagen var den 31-årige partileder ikke i tvivl om opbakningen.

- Vi vil være dem, der griner på mandag, når italienerne formentlig sikrer os 40 procent af stemmerne, lød det fra Di Maio ifølge avisen The Guardian.

Luigi Di Maio og Femstjernebevægelesen fik det højeste antal stemmer ved valget i begyndelsen af marts. (Foto: © CIRO DE LUCA, Scanpix)

Farlig eller ej, den tidligere steward står nu til at tegne politikken fremover som central figur i den italienske regering.

Kilder: Financial Times, The Local, La Stampa, New York Times, Politico, The Telegraph