Trumps told-trusler buldrer hele vejen til Ribe

Logitrans risikerer at blive dobbelt-ramt af Trumps bebudede told på varer fra Europa og Kina.

Gitte Kirkegaard er administrerende direktør i Logitrans, som ser store muligheder på det amerikanske marked. Men Trumps told-trusler skaber usikkerhed. (Foto: © (C) DR)

Der er knap 6.000 kilometer mellem New York og Ribe. Og mentalt er der måske endnu længere mellem ínternational metropol og dansk domkirkeby.

Men når Donald Trump på scenen i Madison Square Garden i New York City endnu en gang tordner frem med sine trusler om told på varer fra Kina og Europa, så synes afstanden ikke særlig stor.

I hvert fald ikke hos virksomheden LogiTrans, der i snart 85 år har produceret og solgt palleløftere. For når Trump rasler med told-sablerne, kan det få konsekvenser for produktionsvirksomheden.

- Så skal vi kigge på, hvordan vi indretter vores produktion, konstaterer den administrerende direktør i den familieejede virksomhed Logitrans, Gitte Kirkegaard.

Den gentagne snak om told fra Trump sætter sine spor i Ribe-direktøren:

- Det er bekymrende.

- USA er vores andet største marked, så det betyder meget for os, siger Gitte Kirkegaard. Virksomheden har etableret salgskontor i Chicago, hvorfra seks medarbejdere sørger for at sælge de delvist danske palleløftere til amerikanske virksomheder.

Logitrans omsætter for 35 millioner kroner på det amerikanske marked. Håbet er at omsætningen kan vokse.

- Det er et spændende marked for os, fordi der er så stort potentiale, siger hun.

Præsidentkandidat Trump har siden han sad med magten i det hvide hus i 2016 haft sit fokus på "America First" og "Make America Great Again", og for den republikanske kandidat er det lig med at gøre det sværere for udenlandske virksomheder at afsætte varer på det amerikanske marked. Omvendt ønsker præsidentkandidaten at sikre amerikanske arbejdspladser.

Konkret vil Trump indføre en told på op mod 60 procent for varer fra Kina og 10 procent på produkter fra EU. En toldkamp han har forsøgt at kæmpe flere gange.

- Amerika er et meget skiftende marked, hvor der sker mange reguleringer, siger Gitte Kirkegaard. Logitrans risikerer at blive dobbelt ramt af toldtruslerne. Fordi palleløfterne som eksporteres til USA er delvist produceret i Kina og i Danmark.

Logitrans har hjemme i Ribe. Men har også produktion i Kina, som administrerende direktør Gitte Kirkegaard her forklarer DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

Hvis tolden sættes op, bliver palleløfterne fra Logitrans alt andet lige dyrere. Og når produkterne stiger i pris, kan det blive sværere at sælge dem.

- Det vil svække vores konkurrencekraft, siger direktøren uden tøven.

Direktør: Mere frihandel, tak

Logitrans er for lille en virksomhed til at have mulighed for at etablere egen fabrik i USA. Den løsning har større selskaber med flere økonomiske muskler. En lang række andre danske eksportselskaber er i kategori med Logitrans, og de vil, forudser Casper Schrøder, blive ramt af de højere toldsatser.

Generelt er Gitte Kirkegaard træt af den megen snak om toldmure - uanset om den har europæisk eller amerikansk afsender.

- Det vil være rart med noget frihandel fremfor de her toldmure, vi hele tiden skal forholde os til.

Gitte Kirkegaard anerkender politikernes ret til at mene og gøre, som de vil. Men usikkerheden om fremtiden er svær at navigere i.

- Det med, at der ikke er noget forudsigelighed, gør, at man ikke rigtig kan tage nogle beslutninger som virksomhedsejer. Hvis vi bare ved, hvad det er, der kommer, så kan vi indrette os efter det, siger hun.

Hepper ikke på hverken Harris eller Trump

Toldtruslerne fra USA skal både Danmark og EU tage alvorligt, mener direktøren. Men hun tror ikke, at det er trusler, som Danmark skal kæmpe mod alene.

- Det er noget, vi skal stå sammen om i Europa. Men hvis vi alle bliver ved med at sætte handelshindringer op og lave told på told på told, så kommer vi bare til at lave et fiktivt markedsbillede fremfor at lade kræfterne råde selv, mener direktøren.

Hvis told-truslerne bliver til virkelighed vil Logitrans begynde at orientere sig rundt i verden.

- Jo sværere det bliver på det amerikanske marked, jo mere kigger vi på, hvor bliver det nemmere for os; hvor har vi potentiale til vækst, og hvor er der nogle lavthængende frugter, forklarer Gitte Kirkegaard, som på trods af Trumps told-trusler ikke på den baggrund vil håbe, at Harris indtager det hvide hus i Washington.

- Uanset hvem det bliver, vil de beskytte det amerikanske marked, så jeg hepper ikke på nogen. Men jeg hepper på forudsigelighed.