I Grenaa og Lystrup arbejder 700 ansatte på at lave dele til det nye amerikanske F35-kampfly.
Det gør de hos landets største forsvarsvirksomhed, Terma, der er nøgleleverandør til det store amerikanske fly-projekt.
Står det til den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, skal det være slut. Fly-delene bør laves i USA.
Det slog han fast i en tale i Wisconsin i begyndelsen af september.
- Når vi bygger fly som F35, får vi delene produceret i mange forskellige lande, og så samler vi dem her. Vi vil producere delene her. Hvad hvis der kommer krig i de lande, og vi må sige: for resten, vi kan ikke længere få vingerne, lød det fra Trump.
Du kan i videoen herunder høre, hvad Trump sagde:
DI: Bekymrende og katastrofalt
Donald Trumps trusler mod danske arbejdspladser bekymrer Dansk Industri.
- Jeg vil helst ikke spekulere, men jeg håber ikke, vi kommer dertil, for det vil være katastrofalt, siger Joachim Finkielman, der er direktør for forsvarsindustri i brancheorganisationen Dansk Industri.
Terma har været en del af F35-projektet i årtier og producerer i dag mere end 80 forskellige dele til flyet i Danmark.
Delene er alt fra avancerede plader, der gør flyet svært at se på radar, over særlige holdere til flyets missiler og kanoner til højteknologisk radarudstyr.
Omkring 700 af Termas ansatte arbejder direkte med kampflyet. Det er smede, industriteknikere, ingeniører og ufaglærte, som virksomheden selv lærer op.
Joachim Finkielman hælder dog til, at man ikke skal lægge for meget i Trumps udtalelser.
Den nye forsvarsindustrielle strategi fra præsident Joe Bidens regering går mod mere og ikke mindre samarbejde, påpeger han.
- Vi navigerer efter den politik, der føres, og ikke så meget, hvad der bliver sagt i valgkampen, men det er bekymrende.
Termas vigtigste forretningsområde
At lave dele til F35-flyet er Termas største forretningsområde, siger forsvarsvirksomhedens kommunikationsdirektør, Kasper Hyllested:
- F-35-produktionen er afgørende for os og vores fabrikker i Grenaa og i Lystrup. Vi laver hver eneste dag mange, mange dele til det, og det er en anselig del af vores omsætning, der bliver hentet på F35.
Terma solgte sidste år samlet for 2,6 milliarder kroner.
Donald Trumps melding ønsker Terma ikke at udtale sig nærmere om.
- Vi har ikke så mange kommentarer til den amerikanske valgkamp sådan helt generelt. Men jeg vil da sige det på den måde, at det ikke er en beslutning, som er let at eksekvere, siger Kasper Hyllested.
F35-kampflyet regnes for historiens største industriprojekt med et samlet budget på mange tusind milliarder dollars, en lang række partnerlande og mere end 1.000 involverede virksomheder.
I 2019 – mens Donald Trump var præsident – besluttede USA at smide Tyrkiet ud af F35-projektet, da landet besluttede at købe et nyt våbensystem fra Rusland.
Det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon har skønnet prisen for at flytte produktionen ud af Tyrkiet til op mod fire milliarder kroner.
En tendens i verdenspolitikken
Seniorforsker Kristian Søby fra Københavns Universitet ser god grund til at tage Trump alvorligt.
Terma og de ansatte i Lystrup og Grenaa skal dog ikke være nervøse for deres arbejde på kort sigt.
Kristian Søby deler Termas vurdering af, at det vil være både meget dyrt og meget svært at flytte al produktion til F35 til USA nu.
Men udtalelserne fra den republikanske præsidentkandidat taler ind i en større tendens, der kan få stor betydning i de kommende år, hvis der skal sættes gang i nye store militær-projekter.
- Trumps udtalelse er et udtryk for en tendens, der er bredere end bare ham i amerikansk politik. Det skaber bekymring i forhold til, hvordan danske firmaer kan få adgang til og kan agere på det amerikanske marked, som jo er kæmpestort, når det handler om forsvarsindustrien, siger han.
Donald Trump understregede i sin tale i Wisconsin, at det for ham handler om at sætte USA først:
- Det, de har gjort, er vanvittigt. De gjorde det for at hjælpe andre lande – det er på tide, at vi hjælper vores eget land.