En af verdens rigeste mænd har delt en fake kampagnevideo - kan ifølge ekspert være en farlig tendens

Det ville være et skrækscenarie, hvis politikere også selv begynder at dele deepfake-videoer, mener ekspert i fremtidens teknologi.

Elon Musk har delt en falsk deepfake-kampagnevideo af Kamala Harris med sine 191 millioner følgere på X. (Collage: Sys Abrahamsen, DR. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix og Kamil Krzaczynski/AFP/Ritzau Scanpix.)

- Jeg, Kamala Harris, er jeres demokratiske præsidentkandidat, fordi Joe Bidens senilitet endelig viste sig ved debatten (mod Donald Trump, red).

Sådan starter en video som verdens rigeste mand, Elon Musk, har delt på sit eget sociale medie X lørdag.

Videoen ligner en kampagnevideo for Kamala Harris, der ventes at blive Demokraternes præsidentkandidat, men det er en falsk video - en såkaldt deepfake - der efterligner hendes stemme, og som er lavet med kunstig intelligens.

Og mens nogle brugere på X kommenterer, at videoen er sjov, så er der også en del kritiske kommentarer, der advarer mod, at han deler en deepfake af en politiker.

Vi bør tage debatten om, hvordan deepfake-videoer af politikere kan påvirke vores samfund. Det siger Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker, direktør i Elektronista Media og forfatter til bogen 'Argumenter for mennesker' i P1 Orientering.

For ifølge hende handler det ikke om, hvorvidt en enkelt video kan være sjov eller nem at gennemskue som fake, men det handler om, hvad sådanne videoer kan gøre ved vores demokrati.

- Det er vigtigt, at vi spørger, hvad der egentlig sker ved vores demokrati, ved vores tillid til vores autoriteter og de institutioner, som vi skal kunne stole på, når man bare begynder at sprede deepfakes, siger hun.

"Det her er fantastisk", skrev Elon Musk med en grinende smiley, da han postede deepfake-videoen. (Foto: © Screenshot fra X.)

'Diversity hire'

I videoen hører man blandt andet stemmen, der skal minde om Kamala Harris', sige, at hun er en 'diversity hire'.

Udtrykket er nedladende og bruges, hvis man for eksempel er blevet ansat til en stilling på baggrund af ens køn, race eller minoritet, for at det kan ligne, at en virksomhed går op i diversitet.

Derudover minder den falske kampagnevideo om de kampagnevideoer, som den rigtige Kamala Harris deler, mener Christiane Vejlø.

- Selvom vi tænker, at den her kan være nem at gennemskue, jamen hvordan bliver den næste? Eller hvad med dem, som måske ikke ved, hvordan den her teknologi fungerer? Hvorfor skulle de mistænke, at det var løgn, når nu det er hendes stemme, som de kan genkende.

Videoen, som Musk har delt, er i skrivende stund blevet set 129 millioner gange.

Det er ikke Elon Musk selv, der står bag videoen.

Det oprindelige opslag stammer fra en bruger, der hedder Mr Reagan, som både på X og Youtube markerer videoen som en parodi. Det skrev Elon Musk dog ikke, da han delte den med sine over 191 millioner følgere på X.

Og ifølge Christiane Vejlø kan det netop have betydning, at en mand som Elon Musk med penge, magt og en stor følgerskare deler deepfakes.

- Det er en af verdens rigeste mænd, som ejer en af de platforme, hvor demokratiet diskuteres på, som deler det til millionvis af mennesker. Det har simpelthen en effekt, siger hun.

Christiane Vejlø er forfatter til bogen 'Argumenter for mennesker', der blandt andet behandler temaet deepfakes. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix)

Flere sofavælgere

Der er stadig noget tid til, at præsidentvalget i USA skal afgøres. Det finder sted den 5. november, hvilket giver begge fløje lidt over tre måneder at føre valgkamp i.

Og mens det ikke er til at spå om, hvorvidt der kommer flere deepfake-videoer af politiske kandidater i valgkampen, så ville det være et "skrækscenarie", hvis partierne begyndte at bruge det greb aktivt i en valgkamp, mener Christiane Vejlø.

- Hvis begge fløje begynder at lave de her videoer om hinanden, så det ikke kun er deres følgere, men faktisk politikerne selv, der er afsendere og producenter - det er der, hvor man bliver nødt til at snakke om, hvor vigtigt det er at værne om demokratiet, og hvilken trussel det her kan udgøre på sigt, siger hun.

Ifølge hende er det en vigtig samtale at have, inden sådan en type video får frit løb. Hun forudser, at det kunne føre til kaos og sandhedsapati, hvor folk ikke længere ved, hvad der er sandt, og derfor måske ikke længere orker at være del af demokratiet og stemme til valg.

- I gamle dage kunne man sige: 'Jeg skal se det, før jeg tror på det.' Men den sætning er ved at smuldre fuldstændig, siger Christiane Vejlø.

En talsperson for Kamala Harris' kampagne siger i et skriftligt svar til nyhedsbureauet AP, at de tager afstand fra Elon Musks opslag.

- Vi tror, at den amerikanske befolkning vil have den ægte frihed, sikkerhed og de muligheder, som Harris tilbyder. Ikke den falske manipulerede løgn fra Elon Musk og Donald Trump.

I april delte Dansk Folkeparti en deepfake-video af statsministeren. Den tendens advarede Christiane Vejlø allerede dengang imod.