Republikanerne og Demokraterne er i øjeblikket ved at finde deres kandidater til præsidentposten.
Og her bliver Super Tuesday, som løber af stablen i nat dansk tid, endnu en afgørende begivenhed for stillingen mellem kandidaterne i henholdsvis den republikanske- og demokratiske lejr.
Særligt kommer valgresultaterne i nordstaterne til at afgøre skæbnen for den venstreorienterede Bernie Sanders, der med sine pt. 65 delegerede sakker mere og mere bagud i forhold til Hillary Clinton og hendes 90 delegerede.
- Bernie Sanders er ikke favorit til at klare sig særlig godt i nat – men han er heller ikke ved at pakke sammen. Klarer han sig dårligt i nordstaterne i nat– så er det nok ved at være slut, men det betyder ikke nødvendigvis, at han trækker sig, lyder det fra lektor på Center for Amerikanske Studier ved SDU Jørn Brøndal.
For selvom kandidaterne har tabt, behøver de slet ikke at trække sig.
- For alle kandidater gælder det sådan set, at de i princippet kan fortsætte - uanset hvor meget de taber – og jo længere Bernie Sanders fortsætter, jo mere kan han blive ved at skubbe Hillary til venstre, siger Jørn Brøndal.
En kandidat, der dog, ifølge Jørn Brøndal, virkelig bør overveje at trække sig, er den republikanske Ben Carson. Med sine pt. blot fire delegerede er vejen op til storfavoritten Donald Trump og hans 82 delegerede uendelig lang.
Ifølge Jørn Brøndal forventes Trump desuden at løbe med hele Super Tuesday.
- Trump har vundet tre ud af fire primærvalg, og det ser også ud til, at han snupper hele Super Tuesday – hvor man kan forvente, at han vinder alle staterne, undtagen Texas.
Her sidder Ted Cruz, der pt. har 17 delegerede i ryggen, nemlig tungt på stemmerne, ifølge Jørn Brøndal.
- Selvom Cruz ikke kan forvente at vinde meget mere end Texas i nat, så er han en kandidat, der formentlig vil fortsætte, så han fortsat kan skabe rav i den for partitoppen, lyder det fra Jørn Brøndal.
I resten af det republikanske kandidatfelt er stillingen henholdsvis 16 og 6 delegerede til Marco Rubio og John Kasich.
Antal Republikanske og Demokratiske delegerede kan ikke sammenlignes
- •
De valg, der er i gang lige nu, er interne valg, hvor henholdsvis Republikanerne og Demokraterne finder deres individuelle præsidentkandidat.
- •
Republikanerne og Demokraterne har således hver deres proces og forskellige metoder at gøre delegerede op på, hvorfor man ikke, på nuværende tidspunkt, kan sammenligne stillingen mellem eksempelvis Hillary Clinton og Donald Trump.
- •
De tal, der vedrører antal delegerede, der er opgivet i DR Nyheders artikel, er baseret på tal fra RealClear Politics