TV-debat på et bagtæppe af raceproblemer

Trump og Clinton mødes til valgets anden debat i byen St.Louis, der har været præget af voldsomme raceuroligheder. Du kan følge tv-duellen live her på dr.dk i nat.

USA-korrespondent Johannes Langkilde er tilbage i Ferguson for at dække debatten. Sidst han var her, kom han helt tæt på de voldsomme sammenstød mellem politiet og de sorte indbyggere.

I St. Louis-forstaden Ferguson i staten Missouri venter den 28-årige casinomedarbejder Demetrius Hatcher, at debatten i nat mellem præsidentkandidaterne Donald Trump og Hillary Clinton kan sætte gang i demonstrationer.

- Der kommer til at være mange vrede mennesker. Ingen her kan lide Trump, så det er nok ikke lige en by, han har lyst til at være i.

Racekonflikt i lys lue i Ferguson

Byen blev centrum for USA’s raceproblemer, da den sorte ubevæbnede teenager Mike Brown blev skudt og dræbt af en hvid betjent i august 2014.

Politiet blev beskyldt for strukturel racisme, mens indbyggerne i forstaden Ferguson gik på gaden, politiet brugte tåregas, butikker blev brændt ned, skud blev affyret og voldsomme uroligheder fortsatte ad flere omgange over et helt år.

Oplagt debatemne

USA-korrespondent Johannes Langkilde var selv med midt i regnen af tåregas og tumult.

Han tror, at netop raceproblematikken kan blive et varmt emne i aften.

- Det er oplagt at tage afsat i det, når nu den anden debat mellem de to finder sted i St. Louis, og Ferguson er en forstad. Det vil være oplagt, at de taler om den situation, siger Langkilde.

- Trump har lagt en linje, hvor han er på politiets side, og at man skal have stor respekt for politiet. Hillary Clinton er fortaler for de sortes rettigheder og sagde på et tidspunkt, at det her har rødder tilbage i slaveriet. De står på hver side af den her debat, så hvis det kommer op, så kunne det godt præge, siger Johannes Langkilde.

Demetrius Hatcher er vokset op i Ferguson og har selv været med til nogle af de voldsomme demonstrationer i 2014. (© (c) DR)

I Ferguson er der siden urolighedernes højdepunkt blevet udpeget en sort politichef, og der er kommet flere sorte repræsentanter i byrådet.

Det kan mærkes, at vi er blevet lyttet til, siger Demetrius Hatcher. Men det er stadig et meget følsomt emne, som hurtigt kan blive aktuelt igen

- Folk her er meget såret over hvad Trump har sagt. Jeg tror, der bliver optøjer. Der kommer til at ske noget dårligt, siger Hatcher.

USA-korrespondent Johannes Langkilde var selv med midt i regnen af tåregas og tumult. Se videoen i toppen af artiklen.