Trump om Nordkoreas atomprøvesprængning: Eksempel på Clintons katastrofale fejl som udenrigsminister

Hillary Clinton vil nytænke strategi for at stoppe Nordkorea, mens Donald Trump er tavs om sin egen plan.

Tilbage i februar foreslog Trump mordet på den nordkoreanske præsident Kim Jong Un i et interview med "CBS This Morning". Han ville få Kina til at få lederen "til at forsvinde på en eller anden måde meget hurtigt". (Foto: © MARK WALLHEISER, Scanpix)

- En katastrofal diplomatisk fiasko.

Sådan lyder reaktionen fra republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, efter Nordkorea fredag sagde, at landet havde foretaget en atomprøvesprængning. Det skriver The Daily Mail.

- I dag blev det meddelt, at Nordkorea udførte sin femte atomprøvesprængning - sin fjerde siden Hillary Clinton blev udenrigsminister. Det er endnu et eksempel på Hillary Clintons katastrofale fejl som udenrigsminister, lød det fra Trump i en tale i Washington.

- Det er bare endnu en massiv fiasko fra en mislykket udenrigsminister, sagde han.

I talen nævnte Trump ikke, hvilken plan han selv har for at stoppe Nordkorea, hvis han til november bliver USA's nye præsident.

Mangler klar plan

Det seneste halve år har Trump præsenteret en række forslag.

Tilbage i februar foreslog Trump mordet på den nordkoreanske præsident Kim Jong Un i et interview med "CBS This Morning". Han ville få Kina til at få lederen "til at forsvinde på en eller anden måde meget hurtigt".

I maj ville han pludselig mødes med den nordkoreanske leder.

Derudover har han også foreslået, at man skulle trække de amerikanske tropper ud af Asien, og at Japan og Sydkorea, som anses for to vigtige allierede for USA, selv skal udvikle deres eget atomprogram til at håndtere Nordkorea i stedet for at blive ved med at blive beskyttet af USA.

Ifølge CNN er det et udsagn, som flere eksperter har kritiseret, fordi det ville ødelægge det sikkerhedsnet, der har skabt stabilitet i Asien siden slutningen af Anden Verdenskrig.

Victor Cha, der er koreaekspert ved Center for Strategiske og Internationale Studier, fortæller til CNN, at det er udtalelser og forslag, der ikke umiddelbart virker gennemtænkte.

- Trump har sagt en masse ting, hvor ingen rigtig ved, hvad han mener, siger han og pointerer, at det er essentielt, at den kommende præsident tager stilling til problemet og forholder sig til, hvad den næste strategi skal være.

- Obamas administration overleverer, det der tegner til at blive det største nationale sikkerhedsproblem for den næste administration, uanset om det er Clinton eller Trump, siger han.

Hillary ignorerer kritik

Fredag undgik Hillary Clinton at kommentere på Donald Trumps kritik.

I stedet mødtes hun med udenrigseksperter i New York og udtalte, at hele strategien skal tænkes om.

Blandt andet nævnte hun, at der skal flere sanktioner mod Nordkorea, og Kina skal presses mere for at gøre en indsats.

Derudover udtrykte hun sin bekymring for problemerne med terrorisme.

- ISIS og Nordkorea er ikke helt uden forbindelse, for den største trussel af alle ville være, hvis terrorister fik fingrene i atommateriale. Så det er essentielt, at verden går sammen om at stoppe Nordkoreas farlige spil, sagde hun.