Hackede mails er ved at blive et reelt problem for Hillary Clinton

Wikileaks har afsløret det hidtil mest belastende dokument om Clinton-fond, lyder vurderingen i USA.

Clinton-familien samlet til et arrangement i fonden Clinton Foundation i 2014. (Foto: © SAMANTHA SAIS, Scanpix)

USA's tidligere præsident Bill Clinton har haft et problematisk overlap mellem sine personlige økonomiske interesser og Clinton-familiens velgørende fond, Clinton Foundation.

Det viser hackede e-mails, som organisationen Wikileaks har offentliggjort, og som giver Hillary Clinton en voksende hovedpine i sin ambition om at blive USA's næste præsident.

Den seneste af afsløringerne, der alle knytter sig til Hillary Clintons kampagnechef, John Podestas, e-mail, indeholder et memo, som medier som for eksempel The Guardian betegner som det hidtil mest belastende dokument i serien fra Wikileaks.

Bill Clinton Inc.

Memoet er skrevet i 2011 af Douglas Band, som er tidligere toprådgiver for Bill Clinton. På daværende tidspunkt spillede Band en central rolle i Clinton Foundation, samtidig med at han drev sin egen rådgivningsvirksomhed.

Douglas Band skrev memoet i forbindelse med en intern undersøgelse af mulige interessekonflikter i Clinton-fonden. Rådgiveren var blevet kritiseret for at blande sin egen virksomheds og fondens interesser sammen, skriver Washington Post.

Som en slags forsvar nævner Band i sin tekst flere eksempler på, at Bill Clinton har gjort det samme. Rådgiveren går så vidt som at omtale den forhenværende præsident som en virksomhed, "Bill Clinton Inc.", på grund af hans evne til at skrabe penge sammen til sig selv, skriver Politico.

I mindst et tilfælde begyndte et globalt uddannelsesfirma at betale Bill Clinton personligt for rådgivning, efter at firmaet havde ydet velgørende bidrag til Clinton Foundation, skriver Douglas Band i memoet.

Han tilføjer, at han har hjulpet Bill Clinton med at skaffe "tjenesteydelser til præsidenten og hans familie i form af naturalier som rejser, logi, ferier og lignende."

Trump: Bundkorrupt

De tidligere hackede e-mails fra Wikileaks har ført til lignende historier om flydende grænser mellem Clinton-familien, deres fond, privatøkonomi og offentlige hverv. Men Douglas Bands udlægning er den mest bramfri, der hidtil er kommet frem, lyder vurderingen i USA.

Hillary Clintons modkandidat ved præsidentvalget, Donald Trump, var da heller ikke sen til at gribe muligheden.

- Hr. Band kaldte ordningen uortodoks. Alle vi andre kalder det bundkorrupt. Hvis Clinton-familien var villig til at handle så lemfældigt med deres foretagende, da de ikke var i Det Hvide Hus, så prøv at forestille jer, hvad de vil gøre, hvis de igen får chancen for at kontrollere Det ovale værelse, sagde Donald Trump på et vælgermøde i nat.

Bekræfter fornemmelse

Trumps kampagne har længe håbet, at Wikileaks ville levere den rygende pistol, som kunne vende meningsmålingerne til republikansk fordel. Men hidtil har afsløringerne været for tamme til at kunne konkurrere med Trumps egne skandaler.

Og heller ikke denne gang lader det til, at Clinton vil blive trukket gennem sølet, selvom Trumps tilhængere gør, hvad de kan, på sociale medier under hashtag som #Podesta20.

- Det her er nok en af de afsløringer, hvor man for alvor kan tale om et sammenfald af interesser, der ikke burde være der, siger DR Nyheders internationale korrespondent, Steffen Gram, som følger valgkampen i USA tæt:

- Der er tilsyneladende ikke diskussion om, at det her er sket, men samtidig ser det også ud til, at Clinton-lejren har ryddet op, da de opdager problemet.

Korrespondenten er dog ikke i tvivl om, at afsløringerne styrker Donald Trumps position blandt de vælgere, som i forvejen støtter ham. De bekræfter nemlig en generel fornemmelse blandt mange amerikanere om, at Clinton-familien spiller efter deres egne regler.

Samtidig tegner de hackede e-mails et billede af Washingtons indercirkler, som passer perfekt til Trumps image som en såkaldt anti-establishment kandidat.

Clinton-kampagnen har endnu ikke kommenteret den seneste afsløring fra Wikileaks.