Er du i tvivl om Trumps politik? Få overblikket her

OVERBLIK Dr.dk forsøger at kortlægge den politiske dagsorden hos Donald Trump, Republikanernes formodede præsidentkandidat.

Rigmand og sandsynligvis kommende præsidentkandidat for Republikanerne, Donald J. Trump. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Han står ved sine meningers mod og lægger sjældent fingrene i mellem, når han fremfører sine store, politiske planer for USA.

Men det kan alligevel være vanskeligt at sætte fingeren på, præcis hvad Donald Trump egentlig står for, når det kommer til den reelle politik, der skal føres, hvis han ender med at løbe med præsidentposten til efteråret.

Her forsøger vi at give et overblik over nogle af den formodede præsidentkandidats holdninger indenfor alt fra indvandring over våbenpolitik til abort.

Indvandring

Trumps udtalelser om indvandring og immigration er nogle af de mest kontroversielle han er kommet med i løbet af hans kampagne for at vinde det republikanske kandidatur.

Her har Trump blandt andet foreslået at forbyde muslimer adgang til USA og at bygge en høj mur på grænsen til Mexico for at stoppe den illegale indvandring.

De mest bramfrie udmeldinger har han dog modereret over den seneste tid - særligt efter det stod klart, at det med al sandsynlighed bliver ham, der løber med titlen som præsidentkandidat. Men en ting holder han fast på: Der skal sættes en stopper for den illegale indvandring til USA.

- Ulovlig indvandring kommer til at stoppe, har Donald Trump sagt under et kampagnemøde i Arizona.

Trump har blandt andet talt om at udvise 11 millioner illegale immigranter. Andre forslag har været øget grænsekontrol og en hævelse af afgifterne på midlertidige opholdstilladelser.

Abort

Donald Trump har erklæret sig som pro-life - altså abortmodstander.

- Lad mig udtrykke mig tydeligt: Jeg er pro-life. Jeg støtter den holdning med få undtagelser, nemlig efter voldtægt, incest eller hvis moderens liv er i fare, skrev Donald Trump om emnet i en kronik Washington Examiner i januar.

Donald Trump er også udtalt modstander af de offentligt finansierede Planned Parenthood-klinikker, som blandt meget andet udfører aborter.

I den forbindelse har han kaldt offentlig finansiering af aborter for "en fornærmelse mod samvittighedsfulde mennesker, og en krænkelse mod god regeringsførelse."

Som Trump også selv beskriver i kronikken, har han tidligere været af en ganske anden overbevisning.

I 1999 kaldt sig selv for "very pro-choice" og afviste, at han som lovgiver hverken helt eller delvist ville forbyde abort. Men heller ikke dengang var hans holdning dog uden forbehold.

- Jeg hader konceptet abort. Jeg hader alt, hvad det står for. Jeg krummer tæer, når jeg skal lytte til folk diskutere det. Men jeg tror stadig på retten til at vælge, sagde Donald Trump i tv-programmet Meet the Press i 1999.

Våbenkontrol

Donald Trump er forkæmper for amerikanernes ret til at bære våben og til at benytte dem i selvforsvar - et standpunkt han ikke været bleg for at udtrykke.

Både efter terrorangrebene i Paris, Bruxelles og efter masse- og skoleskyderier i USA, har Trump givet udtryk for, at situationen ville være faldet anderledes ud - hvis blot flere civile havde båret våben og havde kunnet forsvare sig.

- Retten til selvforsvar slutter ikke ved ens indkørsel. Det er derfor, jeg går med et skjult våben, og derfor millioner af amerikanere gør det, lød meldingen fra Trump ifølge CNN.

Trump er ifølge Newsweek et stolt medlem af NRA - National Rifle Association, og ønsker udvidede våbenrettigheder til lovlydige amerikanske borgere. Han har flere gang kaldt USA's problemer med masseskyderier for et problem med psykisk sygdom, frem for et våbenproblem.

Tidligere har tonen dog haft en anden lyd. I sin bog fra 2000, "The America We Deserve", gav Trump dog samtidig udtryk for, at han støttede et forbud mod angrebsvåben og en længere ventetid ved køb af håndvåben.

Udenrigspolitik

Ligesom så meget andet ved Donald Trump er også hans udenrigspolitiske holdninger uortodokse.

I april fremlagde den formodede præsidentkandidat sit bud på en kommende amerikansk udenrigspolitik, og her anbefalede han for eksempel at nogle af de lande, som USA støtter militært, fremover selv skal kunne beskytte sig - ved at opbygge et arsenal af atomvåben. Anbefalingen gælder blandt andet Sydkorea og Seoul,

Samtidig opfordrer han de samme lande til at bidrage yderligere med økonomisk støtte til de amerikanske tropper, der opholder sig i landene. Hvis ikke, er han klar til at trække tropperne ud.

Trump er også skeptisk overfor NATO, den internationale forsvarsalliance, som han kalder for "økonomisk unfair for os".

Trump har også givet udtryk for, at han ønsker amerikanske landtropper i Syrien - en holdning han senere har modereret med det forbehold, at andre lande samtidig ville skulle bidrage med tropper.

Den republikanske kandidat har også talt positivt om brug af tortur, blandt andet den udskældte torturform waterboarding, som er gentagen simuleret drukning.

- Waterboarding ville være fint. Hvis de kan udvide loven, ville jeg gøre meget mere end waterboarding, udtalte Donald Trump ifølge Reuters til NBC Today efter de seneste terrorangreb i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

Sundhed

Donald Trump har adskillige gange givet udtryk for, at han - helt på linje med sit parti - vil afskaffe den sundhedsreform, som præsident Barack Obama har indført, nemlig Obamacare.

Han vil erstatte Obamacare med en konkret plan på syv punkter. Planen består blandt andet i, at konkurrencen på markedet for sundhedsforsikringer skal styrkes, og betalinger på forsikringerne skal kunne trækkes fra i skat.

Trump slår fast, at alle amerikanere skal have mulighed for at tegne en forsikring.

- Vi skal sørge for, at ingen falder igennem sikkerhedsnettet, blot fordi de simpelthen ikke har råd til en forsikring, lyder det i Trumps sundhedsudspil.