På vaklende fødder og med støtte fra sine sikkerhedsfolk måtte Hillary Clinton før tid forlade en mindeceremoni i New York på 15-årsdagen for angrebene den 11. september 2001.
Episoden har genstartet en debat om, hvorvidt den demokratiske præsidentkandidat er fysisk egnet til at indtage præsidentposten.
Eksempelvis skriver CNN i dag, at Clintons ildebefindende ”dramatisk har forvandlet snakken om hendes helbred fra republikanske konspirationsteorier til et reelt problem for hendes kampagne”.
Men kan episoden virkelig være med til at vende en valgkamp, der længe har lignet at gå Clintons vej? DR Nyheder har spurgt tre eksperter.
Mere ammunition til Trump
- Det er ikke så underligt, at Hillary Clinton får et ildebefindende, for det var ekstremt varmt og fugtigt, og vi ved nu, at hun har haft lungebetændelse siden fredag og er på penicillin.
- Problemet er, at det sker efter, at der har været konspirationsteorier om, at Clinton fejler noget alvorligt, og nu får Trump mere ammunition til sine beskyldninger om, at Clinton er fysisk uegnet til at blive præsident, siger Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.
Alligevel mener han ikke, at episoden bliver afgørende for udfaldet af valgkampen.
- Jeg tror ikke, det får så stor en betydning. Medmindre der kommer nye oplysninger om Hillary Clintons generelle helbred, så kan jeg ikke se, hvorfor Clinton-tilhængerne skulle flytte deres stemme. Og for dem, der i forvejen svælger i konspirationsteorier, gør det nok hverken fra eller til, vurderer han.
Kan opildne republikanske sofavælgere
Nogenlunde samme analyse lyder fra Derek Beach, der er professor på Aarhus Universitet og blandt andet forsker i det amerikanske præsidentvalg.
- Det styrker det eksisterende narrativ blandt Trumps kernevælgere om, at Clinton er syg og uberegnelig og dermed uegnet som præsident, men det kommer ikke til at skubbe til, hvem der stemmer hvad, siger han og pointerer, at episoden højst sandsynligt vil være glemt om en uge eller to.
Men selvom Clintons sygemelding ifølge Derek Beach næppe kan flytte stemmer, er den alligevel gavnlig for Donald Trumps valgkamp.
- Trump kan i højere grad udnytte det til at opildne sine kernevælgere end til at overbevise sine modstandere. Han skal have engageret de republikanske vælgere, der kan få svært ved at komme op af sofaen, og Clintons ildebefindende er helt klart en ekstra motivationsfaktor, siger han.
Måske et kryds eller to
Kasper Grotle Rasmussen, der er adjunkt på Center for Amerikanske Studier ved SDU, understreger, at Clintons ildebefindende kommer på et ubelejligt tidspunkt for demokraterne.
- Ovenpå den seneste uge eller to, hvor Clinton er faldet i meningsmålingerne og også har udtalt sig uheldigt om Trumps vælgere, ligger det lige til højrebenet for Trumps kampagne at så yderligere tvivl om, hvorvidt Hillary Clinton overhovedet er egnet til at bestride præsidentembedet, siger Kasper Grotle Rasmussen.
Og det kan gå hen og få en reel betydning, selvom det er vanskeligt at spå om, vurderer han.
- Man skal ikke være blind for, at det her lægges oveni den tvivl, der i forvejen er om hende, og så kan det muligvis flytte nogle stemmer, siger han og understreger, at det i høj grad afhænger af, om Clinton formår at komme sig og genoptage sit fulde kampagneprogram inden for de næste par dage eller ej.
Clintons sygemelding
- •
Sygemeldingen kommer efter, at Clinton i går måtte forlade en mindeceremoni for angrebet på World Trade Center den 11. september 2001, efter hun fik et ildebefindende.
- •
Forklaringen var umiddelbart, at præsidentkandidaten var "overophedet" og ramt af dehydrering.
- •
Kort efter meddelte hendes kampagne dog, at hun allerede i fredags havde fået konstateret lungebetændelse, og at hun i de næste to dage aflyser samtlige kampagneaktiviteter for at komme til hægterne.