I Italien har juleferien givet forsinkelser, mens de slet ikke er begyndt i Holland endnu.
Den første vaccine mod covid-19 blev leveret til landene i EU for mere end en uge siden.
Mens smittetallene stiger i Europa, og lande er lukket helt eller delvist ned, får vaccinerne lov til at hobe sig op flere steder.
I Danmark har 51.512 personer i skrivende stund fået det første skud vaccine, som svarer til 0,88 procent af befolkningen.
Vi giver dig et overblik over, hvordan vaccineudrulningen ser ud i resten af Europa.
Storbritannien brager afsted
Storbritannien var det første land i Vesteuropa, der begyndte at rulle vacciner mod covid-19 ud blandt befolkningen.
Flere end én million har modtaget det første stik af en vaccine i Storbritannien, der ifølge New York Times var de første til at vaccinere med en klinisk godkendt og fuldt testet vaccine.
Senere godkendte Storbritannien vaccinen fra Moderna, og i går kunne de første personer modtage et stik med vaccinen fra Oxford University og AstraZeneca.
De seneste uger er smittetallene i Storbritannien eksploderet, mens en mere smitsom variant af coronavirus spreder sig særligt i London og det sydøstlige England. Det presser de britiske hospitaler, hvor der i flere regioner nu er flere coronapatienter end under forårets første bølge.
Nu ændrer de britiske sundhedsmyndigheder vaccineprogrammet, så briterne kan vente 12 uger på at få andet stik med vaccinen fra Pfizer og BioNTech, i stedet for de tre uger, der er testet og efterfølgende godkendt af medicinalselskaberne.
Medicinalvirksomhederne har dog afvist, at have videnskabelig belæg for, at det skulle samme effekt.
Holland er slet ikke begyndt
Mens vaccinen fra Pfizer/BioNTech rulles ud i Europa, er de endnu ikke begyndt at give de første stik i Holland - selvom de første doser af vaccinen ankom til landet den 26. december.
Mens smittetallenne i Holland slog rekorder i dagene op til jul, meldte sundhedsminister Hugo de Jonge ud, at de først vil rulle vaccinen ud fredag den 8. januar.
- Vi har brug for at få så mange som muligt vaccineret. Det sker kun, hvis folk har tillid til vaccinen og vaccinationsprocessen, forklarede han parlamentet.
Tidligere sundhedsdirektør Toel Coutinho har kaldt strategien "pinlig":
- Overbelastningen på vores sundhedsvæsen vil fortsætte længe. Det påvirker både covid-patienter, men også andre patienter, der ikke kan blive indlagt eller får operationer udskudt, siger han til ABC NEWS.
Siden den 15. december har Holland været under en hård nedlukning, hvor skoler, barer, restauranter og butikker har måtte holde lukket.
Nu har sundhedsministeren meldt ud, at de vil begynde to dage tidligere end planlagt og give den første vaccinedosis i morgen til en plejehjemsmedarbejder i byen Veghel.
Vaccinepres i Tyskland
Søndag havde de første 266.000 personer i Tyskland modtaget en vaccinedois fra Pfizer og BioNTech. Det svarer til 0,32 procent af befolkningen.
Nu får Merkels regering kritik for, at de ikke har sikret sig flere doser af vaccinen.
Tabloidavisen, Der Bild, kritiserer Merkel for at gå efter en koordineret EU-strategi for vaccineindkøb.
Talsmand for sundhedsministeriet, Hanno Kratz, forklarer til Bloomberg, at det ikke havde gjort nogen forskel, om Tyskland selv havde stået for at indkøbe vacciner:
- Problemet er ikke den mængde, vi har købt ind, men produktionskapaciten - at vi ikke har nok vacciner tilgængelige.
Den tyske socialdemokrat, Lars Klingbeil, kalder vaccinationsprogrammet "kaotisk":
- Det kan ikke passe, at det land, hvor vaccinen bliver produceret, har for få doser, fortæller han til ARD.
Juleferie forsinker vaccinationer i Italien
Billeder af militærkøretøjer, der kørte ligkister ud af den italienske by Bergamo, gik verden rundt, da den italienske region Lombardiet blev et europæisk epicenter i pandemiens begyndelse.
Krematorierne i Bergamo kunne ikke følge med de mange ofre for coronavirus.
Nu får regionen kritik for, at den kun har brugt 3,8 procent af de vaccinedoser, den har fået tilsendt.
Regions sundhedsrådmand, Giulio Gallera, forklarer sig blandt andet med, at det har været jul:
- Vi har læger og sygeplejersker, der allerede har 50 dages overarbejde. Jeg vil ikke kalde dem tilbage på vagt for at vaccinere i ferien, siger han.
I alt har 129.000 italienere fået det første vaccineskud. Det dækker over 0,21 procent af befolkningen.
Fransk slowmotion
Coronasmitten er meget udbredt i Frankrig - ligesom i mange andre europæiske lande - men alligevel er tempoet på at få vaccineret befolkningen sat helt i bund.
Søndag havde Frankrig på én uge vaccineret 516 personer med dråberne fra Pfizer/BioNTech.
- Vi vaccinerer i samme tempo, som en familie går søndagstur, sagde han.
En af årsagerne er en udbredt skepsis mod vacciner i den franske befolkning. Kun 40 procent af franskmændene vil lade sig vaccinere mod covid-19, fastslår en måling fra analyseinstituttet IPSOS, der blev foretaget i december. Til sammenligning vil 65 procent af den tyske befolkning lade sig vaccinere.
Heraf svarede omkring halvdelen, at de er bekymrede for de eventuelle bivirkningerne. 13 procent var imod vacciner generelt.
Vaccineskeptikere er ikke nye i den franske debat. Allerede i 2019 viste en undersøgelse fra Gallup, at hver tredje franskmand mener, at ”alle vacciner er farlige” og sociale platforme har været en digital kampplads for vaccineskeptikere.
På Facebook advarer blandt andre den franske kirurg og vaccineskeptiker, Henri Joyeux, ugentligt sine 162.000 følgere om brug af vaccine.
Mandag iafholdte Macron hastemøde, der skal sætte skub i det franske vaccineprogram.