Store vaccinedag i Europa: Ældre, sundhedspersonale og politikere ruller ærmerne op

Dagen har budt på historiske nålestik på tværs af Europa.

Der var klapsalver, da 78-årige Mauricette i dag blev den første person i Frankrig, der modtog en dose af Pfizer og Biontechs covid-19-vaccine. (Foto: © THOMAS SAMSON / POOL, Scanpix)

Den 27. december vil sandsynligvis gå over i historien som en ganske særlig dag i Europa.

I dag er nemlig dagen, hvor EU-landene er gået i gang med at vaccinere sine befolkninger mod covid-19.

Nogle få lande tyvstartede i går, men ellers har der været tale om de første stik med vaccinen fra Pfizer og BioNTech fra Odense til Rom.

Her får du et udpluk af dagens historiske nålestik.

Babis blev den første leder til at modtage vaccinen

Tjekkiet var i efteråret et af de lande i verden med det højeste smittetryk. I dag kunne landet glæde sig over, at der nu er skudt gang i massevaccinationen.

Her blev landets premierminister, Andrej Babis ifølge The Guardian den første europæiske leder, der modtog vaccinen.

Krigsveteranen Emilie Repikova modtog sin vaccine kort før den tjekkiske premierminister i Prag. (Foto: © Michal Cizek, Scanpix)

Få timer senere fulgte nabolandet Slovakiet trop, da præsident Zuzana Caputova modtog et nålestik med et budskab om bedre tider forude.

- Vaccinen giver os håb om at kunne genskabe den personlige kontakt til vores kære, skrev hun på Twitter.

Præsidenten understregede vigtigheden af sammenhold i EU for at kunne overkomme enhver udfordring. Slovakiet valgte i øvrigt ligesom Ungarn at tyvstarte med vaccinerne lørdag.

Her blev Vladimir Krcmery, som er medlem af landets pandemi-kommission vaccineret som den første, beretter Reuters.

Også i Grækenland har politikere rullet ærmerne op i dag. Her modtog præsident Katerina Sakellaropoulou og premierminister Kyriakos Mitsotakis en stik i armen.

Præsident Sakellaropoulou fik i dag sit stik for rullende kameraer i Athen. Hun var dog ikke den første græker, der modtog vaccinen. Det gjorde en chefsygeplejerske fra intensivafdelingen på byens Evangelismos hospital. (Foto: © MARIOS LOLOS/POOL, Scanpix)

Efter vaccinationen opfordrede præsidenten sine medborgere til at lade sig vaccinere. The Guardian påpeger, at de græske politikere gør en ekstra indsats for at få overbevist befolkningen på grund af udbredte konspirationsteorier i landet.

- I dag smiler vi under vores masker, lyder det fra den græske premierminister, der har lagt denne video op på Twitter efter sit nålestik:

Sundhedspersonale kom først i Italien

Hvem der nøjagtig blev den første, der modtog vaccinen i Italien, kan være svært at afgøre, men det var enten lægen Maria Rosaria Capobianchi, sygeplejersken Claudia Alivernini eller sosu-hjælperen Omar Altobelli.

De fik nemlig vaccinen på samme tid i morges på instituttet for smitsomme sygdomme i Rom.

Claudia Alivernini, Maria Rosaria Capobianchi og Omar Altobelli blev Italiens første til at modtage vaccinen. (Foto: © MINISTERO DELLA SALUTE, Scanpix)

Den første bølge af støvlelandets vacciner kommer til at gå til landets ældre og særligt sårbare grupper samt sundhedspersonale, oplyser Italiens sundhedsministerium.

Målinger i Italien viser ifølge Ritzau, at kun 57 procent af italienerne har til hensigt at lade sig vaccinere. Dette er dårligt nyt i forhold til målet om flokimmunitet, som vurderes at kræve, at 75-80 procent af befolkningen lader sig vaccinere.

Tyskere tyvstartede

Den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, slog i går fast, at dagen i dag ville blive "en stor dag for Tyskland og en vigtig dag i kampen mod århundredets pandemi".

Nogle kunne dog ikke vente, lader det til. For på trods af en forståelse blandt EU-landene om at påbegynde vaccinationerne i dag, så valgte man i det tyske Harz-distrikt at give de første stik i går eftermiddag.

Den første vaccine gik til 101-årig Edith Kwoizalla, og snart fulgte en række plejehjemsbeboere og derefter sundhedspersonale i Harz.

Forpremieren var ikke noget, der var afstemt med sundhedsministeriet i Tyskland, fortæller Michael Reiter, DR's Tyskland-korrespondent.

- Det var en tyvstart, der førte til en del irritation hos den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, siger Michael Reiter.

Han peger på, at sundhedsministeren i medierne har lykønsket Edith Kwoizalla, men samtidig slået fast, at der ikke skal ses stort på den store koordinerede europæiske indsats på vaccinefronten.

Plejehjemsbeboeren Gertrud Haase blev den første person i Berlin, der modtog vaccinen i dag.

- Jeg lagde ikke mærke til prikket. Det var fedt! siger hun.

Siden i morges har tusindvis af tyskere kunnet få vaccinen på landets over 400 vaccinecentre. Samtidig kører 50 mobile vaccinehold ud til Berlins plejehjem og hospitaler.

Her står ældre, sårbare og sundhedspersonale øverst på prioriteringslisten. Tyskerne har fået stillet 1,3 millioner doser vaccine til rådighed inden nytår.

- Dem kan man altså bruge til at vaccinere lidt over en halv procent af den tyske befolkning i første omgang, siger Michael Reiter, der fortæller, at der i den seneste tid er opstået tysk utålmodighed omkring vaccinen fra Pfizer og BioNTech, der er udviklet i den tyske by Mainz.

- Man har set på Storbritannien og USA, hvor man for noget tid siden gik i gang med at vaccinere, og har været lidt undrende over for, hvorfor man ikke kunne gå i gang i Tyskland, hvor vaccinen jo kom fra, siger han.

- Så jeg tror, at man er ekstra glad for nu også at kunne begynde på massevaccinationerne her i landet.

'Et stort skridt mod immunitet, håber vi'

I Frankrig blev en 78-årig plejehjemsbeboer landets første, der blev injiceret med vaccinen.

- Jeg er rørt, lød det fra den tidligere husholderske, efter hun fik vaccinen i Paris-forstaden Seine-Saint-Denis.

I løbet af dagen har flere ældre og sundhedsansatte fulgt trop.

- Et lille stik for sygeplejersken, et stort skridt mod immunitet, håber vi, lyder det fra Martin Hirsch, der er chef for hospitalsgruppen APHP.

Den franske regering sigter ifølge France24 mod at vaccinere den første million franskmænd inden udgangen af februar. Ligesom i mange andre lande står sundhedspersonalet forrest i køen sammen med de ældre og sårbare.

Tilbage i september indikerede en meningsmåling, at kun 59 procent af franskmænd ville lade sig vaccinere mod covid-19.

I sidste uge diskuterede den franske regering så et lovforslag, der indebærer, at personer, som ikke bliver vaccineret, risikerer at blive bandlyst fra offentlig transport.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, der op til jul blev ramt af covid-19, slår i dag fast, at man nu råder over et nyt våben mod virusset. Han slår dog samtidig fast, at han ikke vil gøre vaccinen obligatorisk, men opfordrer sine landsmænd til at stole på videnskaben og lade sig vaccinere.

- Lad os have tillid til forskerne og lægerne, skriver Macron, der kalder Frankrig "oplysningens land".

'Et kæmpe skridt frem' i Baltikum

Også på EU's østlige grænse blev der i dag givet historiske nålestik.

Estlands premierminister, Jüri Ratas, skriver på Twitter, at det varmer hans hjerte at se, at massevaccinationen er skudt i gang.

Også i Litauen er der glæde over den historiske dag. Her kalder landets præsident, Gitanas Nauseda, vaccinationerne "et kæmpe skridt frem" mod en tilbagevenden til vores normale liv.

Begge de baltiske ledere understreger vigtigheden af, at EU-landene samarbejder om at bekæmpe virusset.