Våbenhvile i Syrien: Endnu ingen civile dræbt

Den syriske våbenhvile, der trådte i kraft ved solnedgang i går, holder nogenlunde.

I går, før våbenhvilen trådte i kraft, måtte syriske mænd søge sikkerhed fra bomberne med babyer i favnen i den oprørskontrollerede del af byen Aleppo. (Foto: © AMEER ALHALBI, Scanpix)

Der er roligt de fleste steder, og ingen civile er blevet dræbt.

Sådan lyder det fra aktivistgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ifølge BBC, efter at en aftale om våbenhvile i Syrien trådte i kraft i går klokken 18 dansk tid.

Mens de første timer af våbenhvilen var stille, kom der senere ud på natten rapporter om angreb fra både regeringsstyrker og oprørsgrupper i provinserne Aleppo og Hama samt udenfor hovedstaden Damaskus.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger dog ifølge Reuters, at bruddene på våbenhvile ikke er alvorlige.

En indbygger i den oprørskontrollerede del af den krigshærgede nordsyriske by Aleppo siger til Reuters, at der har været roligt der.

- Det er godt, men jeg har ingen tiltro til regimet. De kan bombe når som helst, siger Besher Hawi.

Våbenhvile på plads fredag nat

Aftalen om våbenhvile faldt på plads natten til lørdag efter måneders forhandlinger mellem Rusland og USA.

De syriske regeringsstyrker sagde i går, at de vil lade våbnene ligge i syv dage, hvis altså de væbnede grupper i Syrien ikke angriber dem.

Det er dog stadig ikke helt klart, i hvilken udstrækning de forskellige oprørsgrupper vil overholde eller acceptere planen.

Og selv om den syriske præsident Assad har hilst planen velkommen, har han samtidig sagt, at han vil generobre hele landet fra "terrorister".

Nødhjælp til syrerne

Målet med våbenhvilen er blandt andet at sikre, at der kan bringes nødhjælp ind til tusinder af mennesker, som bor eller opholder sig i belejrede byer over hele landet.

Der har været mange rapporter om underernæring og sult flere steder i landet de seneste fem år, som borgerkrigen har været.

Undervejs er hundredtusinder af syrere blevet dræbt, og 11 millioner er blevet fordrevet fra deres hjem.