I nat dansk tid ramte en drone en bil i det østlige Afghanistan.
Droneangrebet var udført af det amerikanske militær og var rettet mod en "planlægger" tilhørende gruppen Islamisk Stat Khorasan, der blev dræbt. Det oplyser Pentagon.
- De indledende meldinger går på, at vi dræbte målet. Vi har ikke hørt om civile tab, oplyser kaptajn Bill Urban fra det amerikanske militær i en erklæring.
USA's militær oplyser også, at en militant, der også var i bilen, ligeledes menes at være blevet dræbt.
Angrebet fandt sted i Nangarhar-provinsen, og det er ikke specielt overraskende, at det er netop her, USA sætter sit angreb ind, siger mellemøstkorrespondent i DR Michael S. Lund.
- Det er et område, hvor Islamisk Stat Khorasan er til stede. Både USA og Taliban har tidligere bekæmpet terrorgruppen i det område.
'De har bekæmpet hinanden i 20 år - nu samarbejder de'
Angrebet sker under to dage efter, at et terrorangreb ved lufthavnen i den afghanske hovedstad, Kabul, i torsdags kostede mindst 72 afghanere og 13 amerikanske soldater livet.
Der er dog forlydender om, at dødstallet er endnu højere.
Islamisk Stat Khorasan tog efterfølgende ansvaret for angrebet.
Terrorangrebet ved lufthavnen fik den amerikanske præsident, Joe Biden, til at tone frem i en TV-tale fra Det Hvide Hus, hvor han gjorde det klart, at USA ville tage sin hævn.
- Vi vil ikke tilgive, vi vil ikke glemme, vi vil jage jer og tvinge jer til at betale prisen, lød det fra den amerikanske præsident.
Der gik altså ikke mere end små to døgn før, at det amerikanske militær havde fundet nogle af dem, der skulle 'betale prisen' for terrorangrebet. Medlemmer af Islamisk Stat Khorasan.
Og det er en fjende, som både USA og Taliban gerne vil have ram på, fortæller Michael S. Lund.
- USA og Taliban har et samarbejde kørende. Hvor omfattende det er ud over efterretninger, ved vi ikke.
Mens kaotiske scener har udfoldet sig ved lufthavnen i Kabul siden Taliban indtog hovedstaden den 14.august, har USA og Taliban samarbejdet om sikkerheden blandt de mange tusinde mennesker, der desperat har forsøgt at komme på et evakueringsfly ud af landet.
USA tog kontrol med lufthavnen, samtidig med at Taliban opsatte kontrolposter på indfaldsvejene til lufthavnen.
- De har samarbejdet omkring sikkerheden i lufthavnen – det har amerikanerne selv sagt offentligt - ligesom man også har afsløret, at man har samarbejdet om noget af efterretningsarbejdet op til angrebet mod lufthavnen, siger Michael S. Lund og fortsætter:
- De taler sammen. Vi ved også, at chefen for den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, har mødtes med folk fra Taliban.
Efter 20 år, hvor Taliban og USA har bekriget hinanden, har krigen mod terror, altså nu fået de to parter til at samarbejde.
- Det er en mildest talt speciel situation, at man har bekæmpet hinanden i 20 år i Afghanistan med voldsomme kampe, dræbte soldater på hver sin side, selvmordsbomber og så videre, og nu samarbejder man så – i hvert fald når det gælder bekæmpelsen af Islamisk Stat.
Det er dog ikke første gang, at de to arbejder sammen mod den fælles fjende, fortæller Michael S. Lund. Tidligere har Taliban og amerikanerne kæmpet sammen mod Islamisk Stat i netop det område, hvor USA i nat dansk tid udførte droneangrebet.
- Taliban og USA har en fælles fjende. Man har tidligere set, at USA har bombet fra luften og så har Taliban bekæmpet Islamisk Stat på landjorden, mens man samtidig har kæmpet mod hinanden. Det er en ret kompliceret situation. Og det umage samarbejde kan vi sagtens komme til at se mere af, siger Michael S. Lund.
'Næppe det sidste angreb'
Det amerikanske angreb er nok ikke det eneste forsøg, amerikanerne vil gøre for at få ram på Islamisk Stat Khorasan, vurderer Michael S. Lund.
- Jeg tror ikke, der er mange, der tror på, at det her angreb i Kabul lufthavn mod amerikanske soldater kun har været planlagt af én mand i det østlige Afghanistan og så ham, der udførte det. Så jeg vil stærkt gå ud fra, at der er flere, som amerikanerne har i søgelyset og også vil forsøge at ramme.
I går, inden droneangrebet fandt sted, fortalte General McKenzie, der er ansvarlig for den amerikanske evakueringsindsats i Afghanistan, at de frygtede flere angreb fra Islamisk Stat i Khorasan.
- Vi tror, at de (red. Islamisk Stat Khorasan) har et ønske om, at fortsætte de her angreb, og vi forventer, at angrebene fortsætter, lyder det fra generalen.
Det amerikanske ambassade i Kabul opfordrede i nat alle amerikanske statsborgere til at forlade lufthavnen 'øjeblikkeligt'.