USA strammer grebet: Sanktioner mod Iran er 'hårdeste nogensinde'

Amerikanske sanktioner rammer olieeksport, shipping og bankvæsen.

I går blev der demonstreret i Irans hovedstad Teheran ved den tidligere amerikanske ambassade. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)

USA har i dag genindført sanktioner mod Iran, som præsident Donald Trump kalder "de hårdeste nogensinde".

Formålet er at ramme Iran på pengepungen ved at gøre det nær umuligt at handle med landet, ikke mindst når det gælder Irans største indtægtskilde, olie.

Ifølge BBC er der mere end 700 mennesker, virksomhed, fartøjer og fly på den amerikanske sanktionsliste, deriblandt de største banker, olieeksportører og shippingselskaber.

Den amerikanske præsident har tidligere forklaret, at han ønsker at påvirke iranerne til at udskifte deres ledere.

- Vi arbejder flittigt på at sikre, at vi støtter det iranske folk og at vi målretter vores aktiviteter i retning af at sikre, at Den Islamiske Republik Irans ondartede opførsel ændres, siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, til Fox News.

- Det er målet, det er missionen, og det er hvad vi på vegne af præsidenten vil opnå, siger han.

Meldte sig ud af atomaftale

USA har gradvist indført nye sanktioner, siden Donald Trump i maj gik enegang, og trak USA ud af en atomaftale med Iran, som hans forgænger, præsident Obama, indgik i 2015.

Den medførte at sanktionerne mod Iran blev ophævet, hvormed landet kunne handle med resten af verden. Til gengæld skulle landets atomvåbenprogram stoppes.

EU har trods USA's udmelding fastholdt sin støtte til aftalen, og genindfører derfor ikke sanktioner over for Iran.

Alligevel påvirker sanktionerne også Europas handel med Iran. Virksomheder risikerer nemlig at blive straffet på deres aktiviteter i USA, hvis de handler med landet via såkaldte 'sekundære sanktioner'.

Dermed tvinges de til at vælge imellem det iranske marked og det amerikanske.

Sanktioner mod bankvæsenet gør det samtidig nær umuligt at gennemføre økonomiske transaktioner med Iran. For eksempel forventes det såkaldte Swift-netværk, som bruges til at gennemføre internationale transaktioner, at afskære Iran snarest.

Frygt for medicinmangel

Ifølge den amerikanske udenrigsminister Pompeo har over 100 store internationale selskaber allerede trukket sig fra Iran op til sanktionernes indførsel.

Udenrigsministeren siger også, at den iranske olieproduktion allerede er faldet med næsten en million tønder om dagen.

De amerikanske sanktioner har medført frygt blandt almindelige borgere i Iran for hvordan deres dagligliv vil blive påvirket. Selv om mad og medicin er undtaget, viser tidligere erfaringer, at internationale selskaber hellere vil være på den sikre side og helt undgå samhandel, skriver The Guardian.

Det har fået flere organisationer til at advare om, at nogle patientgrupper kan blive ramt hårdt af medicinmangel.

Indførslen af sanktioner fik flere tusinde mennesker til at demonstrere i hovedstaden Teheran i går.

Samtidig fortsætter anstrengelserne i EU for at få færdiggjort en form for byttehandelssystem, hvormed handel med Iran kan fortsætte uden om banksystemet, skriver Financial Times.