USA overvejer at trække sig fra FN's Menneskerettighedsråd

Amerikanerne er trætte af FN's Menneskerettighedsråds "anti-Israel-holdninger" og overvejer at trække sig ud.

- USA kigger nøje på dette råd og overvejer sin deltagelse i det. Vi kan se nogle områder, der trænger til at blive styrket, siger FN-ambassadør Nikki Haley. (Foto: © FAbrice Coffrini, Scanpix)

Den amerikanske regering meddeler tirsdag, at USA overvejer sin deltagelse i FN's Menneskerettighedsråd.

Amerikanerne er trætte af rådets "kroniske anti-Israel-holdninger", siger Nikki Haley, USA's FN-ambassadør, tirsdag.

- USA kigger nøje på dette råd og overvejer sin deltagelse i det. Vi kan se nogle områder, der trænger til at blive styrket, siger Nikki Haley.

Menneskerettighedsrådet holder i disse dage møder i den schweiziske by Genève.

Nikki Haley brugte også tirsdagens samling til at bede Menneskerettighedsrådet om at undersøge, hvorvidt der har foregået alvorlige brud på menneskerettighederne i Venezuela.

Samtidig opfordrede Haley Venezuelas præsident, Nicolas Madura, til at trække sig ud af FN's Menneskerettighedsråd, medmindre der "kommer styr på hjemmefronten".

- At være medlem af rådet er et privilegium.

- Intet land, der har begået brud på menneskerettighederne, bør have en plads ved bordet, siger Nikki Haley.

For nylig skrev Nikki Haley en klumme i den amerikanske avis Washington Post, hvor hun rettede kritik mod Menneskerettighedsrådets "uretfærdige kritik af Israel".

Selv om hun fremhævede nogle af rådets bedrifter, påpegede hun samtidig, at der ikke var gjort nok for at kritisere Iran - et land med en "forfærdelig historik på menneskerettighedsområdet" - og Venezuela.

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister, har tidligere kaldt Menneskerettighedsrådet et "anti-Israel cirkus, der angriber det eneste demokrati i Mellemøsten og ignorer åbenlyse forbrydelser i Iran, Syrien og Nordkorea".

FN's Menneskerettighedsråd har eksisteret siden 2006.

Rådet kan indlede undersøgelser og udtale kritik af lande, det vurderer har begået brud på menneskerettighederne.

/ritzau/