USA-ambassadør: Trump er ikke klimaskeptiker

USA’s præsident tror på, at klimaforandringerne er delvist menneskeskabte, siger hans ambassadør i FN.

USA's præsident, Donald Trump, prøver her at illustrere, hvor meget temperaturen er steget. Billedet er taget torsdag under præsidentens tale, hvor han meddelte, at han trækker USA fra FN's klimaaftale. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Det kan godt være, at USA’s præsident, Donald Trump, vil trække sit land ud af den globale klimaaftale, der skal være med til at bremse den globale opvarmning.

Men det er ikke ensbetydende med, at han er en klimaskeptiker, som blankt afviser, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Det slår USA’s FN-ambassadør, den republikanske Nikki Haley, fast i et interview med tv-stationen CNN.

- Præsident Trump tror på, at klimaet forandrer sig, og at forurenende stoffer er en del af årsagen til det. Det er et faktum, siger Nikki Haley, som Donald Trump udpegede til FN-ambassadør samme dag, som han blev taget i ed som USA's præsident i januar i år.

- Han ved, at klimaet forandrer sig, og at USA skal tage ansvar for det. Og det er det, som vi vil gøre.

Nævnte ikke klimaforandringer

Siden midten af 1800-tallet er den globale gennemsnitstemperatur steget med omkring én grad celsius, og stort set alle klimaforskere er i dag enige om, at vores udledninger af drivhusgasser har været skyld i den temperaturstigning.

Men da præsidenten i torsdags meddelte, at han vil trække USA fra aftalen, nævnte han ikke ordet 'klimaforandringer' én eneste gang. Talen handlede derimod om at sikre amerikanske job, hvilket aftalen ifølge præsidenten spænder ben for.

Og dagen efter ville Det Hvide Hus hverken be- eller afkræfte, om Donald Trump rent faktisk tror på de menneskeskabte klimaforandringer.

- Det har jeg ærligt talt ikke spurgt ham om. Jeg vender tilbage, sagde talsmand Sean Spicer til journalisten, der stillede spørgsmålet.

Lignende meldinger kom ifølge The New York Times fra blandt andre Ryan Zinke, landets indenrigsminister, samt rådgiveren Kellyann Conway.

Og det har fået flere medier og klimaaktører til at spekulere i, hvor præsidenten står i forhold til klimaforandringerne.

En skrøne og et fupnummer

Før Donald Trump blev valgt til præsident, sagde han blandt andet, at den globale opvarmning var 'et fupnummer', som kineserne havde opfundet for at ødelægge de amerikanske virksomheders konkurrencedygtighed.

- Den globale opvarmning har gang på gang vist sig at være en skrøne. Venstrefløjen har brug for en dosis virkelighed, skrev han eksempelvis på Twitter i 2012.

Men efter valgsejren sidste år blødte han op for det synspunkt, og i et interview sagde han, at der er 'en delvis forbindelse' mellem vores udledninger af drivhusgasser og klimaforandringerne.

Og Nikki Haley understreger i interviewet, at USA fortsat vil arbejde for at forbedre klimaet.

- Bare fordi USA ikke længere er en del af klubben, betyder det ikke, at vi er ligeglade med miljøet, siger hun og fortsætter:

- Resten af verden ønskede at fortælle os, hvordan vi skal gøre det (beskytte miljøet, red.). Men vi vil gøre det på vores egen måde, siger hun.

Stats- og regeringschefer fra hele verden, heriblandt Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, den tyske kansler, Angela Merkel, og vores egen statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har beklaget Donald Trumps beslutning.

Derudover har en række amerikanske delstater, byer og virksomheder meddelt, at de fortsat vil leve op til kravene i klimaaftalen, som knap 200 lande blev enige om i 2015.