Det skal være slut med at spionere på og angribe hinanden i cyberspace.
Det er udgangspunktet i for en ny aftale mellem USA og Kina, hvis statsleder, Xi Jinping, i dag besøger amerikansk jord.
Den amerikanske præsident Barack Obama mødes med sin kinesiske kollega Xi Jinping, og de to skal blandt andet prøve at blive enige om en aftale for at undgå krig i cyberspace og hacker-angreb.
Hvis de når til enighed, vil det blive første gang nogensinde, at to lande laver fælles regler for cyberspace-adfærd.
Den kolde krig i cyberspace
Der har været en del spænding omkring cyberspionage mellem de to lande, fortæller lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre Poulsen til DR Nyheder.
- Kineserne og hackere med tætte forbindelser til de kinesiske militær har spioneret og hentet oplysninger, der er krænkelser af en række patentrettigheder og ophavsrettigheder og andet, som man gerne vil diskutere regler for, siger han.
- Det er jo ikke sådan, at industrispionage ikke foregår fra amerikansk side, men jeg tror man forestiller sig, at man ligesom i den kolde krig lavede nedrustningsaftaler, så vil man også lave nedrustningsaftaler med Kina på det her område.
Fredning af vitale funktioner
Selvom begge parter kan se fordele ved en aftale, så er ingen dog villige til at indrømme, at de står bag cyberangreb på hinanden.
Senest anklagede USA Kina for at have hacket sig ind på det personalekontor, der driver registre om de amerikanske statsansatte - både nuværende og pensionerede, og skaffet oplysninger om 18 millioner amerikanske borgere.
- Det har været en del af problemet, kineserne benægter selvfølgelig, at de har noget med det at gøre, selvom amerikanerne er helt sikre på, at den kinesiske regering står bag angrebet. Derfor tror jeg, man vil lave nogle regler om, hvilke områder man vil frede i fredstid, siger Niels Bjerre Poulsen.
Det tæller blandt andet strøm-, vand- og elforsyning, samt banker og mobilnetværk, lyder det.
Aftale eller det koster
Kommer der ikke en aftale i stand, kan det få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Kina og USA. Det fortæller DR’s Kina-korrespondent Hanna Leanderdal fra Bejing.
- Amerikanerne har meldt kraftigt ud, at der skal komme en aftale på plads om cyberangreb, og at det kan få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Kina og USA, hvis det ikke finder sted.
- Men samtidig lyder fra Kina, at de fleste af de cyberangreb, der finder sted i Kina, kan spores tilbage til USA. Begge lande er altså interesserede i at komme det her til livs.
Noget for noget
Ifølge Hanna Leanderdal er Kina er imødekommende på netop dette punkt, fordi der er andre punkter på dagsordenen under Xi Jinpings besøg, hvor Kina vil stå mere stejlt. Det gælder blandt Kinas ø-byggeprojekter i Det Sydkinesiske Hav.
- Her har Kina nogle interesseforskelle med USA og ligger i strid med mindre lande i regionen om retten til de her områder. Der er nogle sikkerhedsspørgsmål, som de to lande strides om, hvor Kina vil stå stærkt. Så derfor rækker Kina hånden frem i forhold til en aftale om cyberspionage, siger hun.
Samtidig har en udleveringsaftale med USA af korruptionsanklagede kinesiske statsborgere fået Kina til at åbne op for en eventuel aftale.