USA mistænker Assad for at bruge giftgas: "Det er Ruslands ansvar"

Det syriske regime har tilsyneladende brugt klorgas i et nyt angreb på en belejret by.

Et spædbarn bliver iført iltmaske efter et angreb i byen Douma i går, hvor læger og aktivister mener, at der blev brugt klorgas. (Foto: © HASAN MOHAMED, Scanpix)

-Så sent som i går blev 20 mennesker, de fleste af dem børn, tilsyneladende ofre for et angreb med klorgas.

Sådan lyder det fra den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson.

Udmeldingen kommer, efter at der i går var meldinger om, at der blev anvendt klorgas under et luftangreb på den syriske by Douma i det østlige Ghouta, der er en forstad til hovedstaden, Damaskus.

Det er anden gang på mindre end to uger, at sundhedspersonale og aktivister kommer med meldinger om, at byen er blevet angrebet med klorgas.

- De seneste angreb i det østlige Ghouta giver anledning til seriøs bekymring om, at Bashar al-Assad muligvis stadig bruger kemiske våben mod sit eget folk, siger Rex Tillerson til nyhedsbureauet Reuters.

  • En lokal viser resterne af et af de missiler, der ramte Douma, frem. (Foto: © HASAN MOHAMED, Scanpix)
  • Ifølge medicinsk personale og lokale aktivister indeholdt nogle af missilerne klorgas. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)
  • Missilerne ramte den belejrede bydel i går. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)
  • Resterne af missiler ligger stadig blandt murbrokkerne i byen. (Foto: © Bassam Khabieh, Scanpix)
1 / 4

Intensive angreb på belejret by

Forstaden har været belejret af præsident Bashar al-Assads styrker siden 2013, hvor byens beboere blev angrebet med nervegassen sarin. I dag bor 400.000 mennesker under belejring i byen.

De fire års belejring, kombineret med at adskillige væbnede styrker kæmper mod hinanden i området, betyder, at nødhjælpsorganisationer ikke kan komme ind i byen med basale fødevarer og nødhjælp til byens mange beboere, og i løbet af de sidste måneder har Assad-regimet intensiveret sine angreb på byen.

Alene i løbet af de første 14 dage af året blev næsten 180 mennesker ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder dræbt i bombardementer.

Aftale skulle have fjernet kemiske våben

Angrebet med sarin i Ghouta skete den 21. august 2013 og er et af de enkeltstående angreb i Syrien, der har trukket allerflest overskrifter i alverdens medier. Ifølge amerikanske myndigheder blev 1.429 mennesker dræbt, og Læger Uden Grænser behandlede flere end 3.600 patienter, der havde været eksponeret for nervegassen.

På det tidspunkt sad Barack Obama som præsident i USA, og han havde tidligere sagt, at brug af kemiske våben var hans "røde linje" i forhold til krigen i Syrien, og hvis de blev brugt, ville det få ham til at se anderledes på konflikten.

Demokraternes lederskab i Kongressen var klar med en resolution, der skulle give Obama tilladelse til en afgrænset militær intervention i Syrien, men resolutionen blev aldrig stemt igennem.

Istedet sagde både USA, Rusland og Syrien god for en aftale, der skulle sikre, at Syrien skilte sig af med sine kemiske våben.

Men på trods af den aftale har der siden været gentagne beskyldninger om og dokumentation for, at det syriske regime gang på gang har anvendt kemiske våben i angreb på civile.

- Rusland bærer ansvaret

Det er blandt andet FN i samarbejde med Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, der tidligere har kunne dokumentere, at præsident Bashar al-Assad har stået bag flere angreb med kemiske våben. Men FN's mandat til at undersøge brugen af kemiske våben i Syrien udløb i november, da Rusland nedlagde veto i FN's Sikkerhedsråd.

Og det får Rex Tillerson til at lange ud efter Rusland efter de seneste angreb:

- Det kan simpelthen ikke benægtes, at Rusland ved at beskytte sin syriske allierede, har tilsidesat sine garantier over for USA i forbindelse med aftalen fra 2013, siger han og fortsætter:

- Rusland bærer i sidste ende ansvaret for ofrene i det østlige Ghouta og utallige andre syrere, der er blevet ramt med kemiske våben, siden Rusland involverede sig i Syrien.

23 lande sammen om ny organisation

Rex Tillerson udtaler sig fra Paris, hvor han sammen med den franske udenrigsminister og kollegaer fra 22 andre lande har stablet en ny organisation på benene, der skal identificere de skyldige bag brugen af giftgas.

- Dem, der udfører angreb med kemiske våben, skal vide, at vi ved, hvem de er, og at vi vil komme efter dem, siger den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, til nyhedsbureauet AP.

Ifølge AP har den franske regering oplyst, at den vil fryse alle aktiver til virksomheder, der leverer materialer til Syrian Scientific Studies and Research Center, der er et laboratorium i Syrien, som er blevet beskyldt for at producere kemiske våben.